Tour van Tweede Kamerleden door de Achterhoek

REGIO - CDA-Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt, Jaco Geurts en Evert Jan Slootweg toeren op vrijdag 16 maart door de Oost-Achterhoek. De afdelingen van het CDA van Aalten-Dinxperlo, Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland ontvangen de Tweede Kamerleden. Iedereen is welkom om mee te gaan. Jaco Geurts is woordvoerder op de volgende terreinen: Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Water; Evert Jan Slootweg is woordvoerder care, algemeen beleid en AOW; Pieter Omtzigt is woordvoerder Fiscale Zaken, EMU, Euro, Bankenunie, Ecofin, EuZa (alles), Pensioenen.

Het programma ziet er als volgt uit: 10.00 uur - 11.00 uur: start in Dinxperlo, Careaz Dr Jenny - Veensgracht 1, met een ontvangst door Thea Meijnen. Onderwerpen die aan de orde komen: grensoverschrijdende electrokar, veiligheid en samenwerking politie/polizei – brandweer/Feuerwehr, pilot acute zorg. Daarna vertrekt het gezelschap naar Miste bij Winterswijk.

11.30 uur - 12.30 uur: Miste, camping De Twee Bruggen, Meenkmolenweg 13. Ontvangst door Hendrik Jan Mensink, eigenaar. Hij geeft een toelichting op zijn bedrijf de toeristische ontwikkeling in de Achterhoek. Daarnaast zal Alfred Scholten, van melkveebedrijf Scholten, de aanwezigen kort bijpraten over zijn deelname in meerdere onderzoeksprojecten naar de nitraatbelasting in landbouwgrond. Dit doet hij samen met Vitens, Vruchtbare Kringloop en EuroDairy. Om 12.30 uur vertrekt het gezelschap naar Ruurlo.

13.00 uur - 14.00 uur: Ruurlo, bezoek aan Bronkhorst Hightech, Nijverheidsstraat 1a. Ontvangst door Henk Tappel, algemeen directeur. Om 14.00 uur vertrekt men naar Groenlo.

14.30 uur - 15.30 uur: Groenlo, ontvangst op de Markt en aansluitend bezoek nieuwbouw locatie Mueller Europa op de Laarberg. Daar wordt het gezelschap ontvangen door algemeen directeur Van Gorkum. Heembouw-vertegenwoordiger Van Balen geeft een toelichting op de lean-methode bij het bouwen van de nieuwe fabriek.
De CDA afdelingen Aalten-Dinxperlo, Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland nodigen belangstellenden graag uit hierbij aanwezig te zijn. Zij worden verzocht zich aan te melden bij de betreffende afdeling. Uiteraard is het ook mogelijk om de hele tour mee te gaan. Voor het bezoek in Dinxperlo is het aanmeldadres f.diersen@aalten.nl; voor Winterswijk-Miste: info@cdawinterswijk.nl; voor Groenlo: CDAoostgelre@gmail.com; voor Ruurlo: info@berkelland.cda.nl.


Café Doodgewoon over euthanasie

LIEVELDE - Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek waar thema's over palliatieve zorg besproken worden. Het is een trefpunt voor mensen uit de Oost-Achterhoek met een levensbedreigende ziekte, hun familie, vrienden en andere belangstellenden. Er zijn altijd meerdere ervaren vrijwilligers en hulpverleners aanwezig: geestelijk verzorgers, medewerkers van hospice de Lelie en VIT- hulp bij mantelzorg. Op woensdag 21 maart is er weer een bijeenkomst, met als thema: Wat is euthanasie en hoe werkt de levenseindekliniek? De bijeenkomst is bij kaasboerderij Weenink, Eimersweg 3 in Lievelde, met inloop vanaf 19.30 uur; het programma begint om 19.45 uur en eindigt rond 21.00 uur.

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de Levenseindekliniek, want er wordt veel over geschreven en gesproken. Hoe werkt deze eigenlijk en hoe komt iemand ermee in contact? De gastspreker is Evert Hendriksen, arts bij Levenseindekliniek. Hij vertelt eerst over euthanasie. Wat het is, wat de spelregels zijn en hij geeft feiten: getallen en statistiek. Daarna legt hij uit wat de Levenseindekliniek doet: wederom feiten en getallen. Tot slot geeft hij voorbeelden uit zijn ervaring en is er vooral ruimte voor discussie met de aanwezigen en voor het beantwoorden van vragen. Er is een informatietafel met flyers, boeken en het magazine 'Pal voor u'.
Sponsor van deze avond is het Henk van Ommenfonds en Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Lichtenvoorde. De volgende bijeenkomst op maandag 7 mei, met als thema: pijn en ziek zijn.


netwerkpalliatievezorg.nl, tel. 06-13159144


Eetcafé in het Hof

BORCULO - Donderdag 22 maart kan er weer worden gegeten in het Eetcafé in Ontmoetingscentrum Het Hof aan de Hoflaan 5 in Borculo. Het Eetcafé is voor senioren, ouderen en alleenstaanden. Onder leiding van de koks gaan de vrijwilligers het diner op die dag voorbereiden en uitserveren.

Op deze dag worden de deelnemers om 12.00 uur verwacht in de Ontmoetingsruimte van Het Hof waar ze eerst samen een drankje kunnen drinken, waarna zij om 12.30 uur aan tafel kunnen voor het diner. Het 4-gangen diner kost 11 euro per persoon inclusief een drankje te voldoen vooraf of na afloop. Reserveren kan tot en met maandag 19 maart. Bewoners uit de gemeente Berkelland hebben voorrang. Het menu die dag bestaat uit: bloemkoolsoep, tompouce met champignon ragout, kip met wortelpeterselie puree, groente- en aardappel garnituur, soezentaartje met advocaat en slagroom. Met eenvoudige dieet wensen kan rekening worden gehouden, gelieve dit bij opgaaf te vermelden. De volgende datum voor het Eetcafé is donderdag 19 april. Voor reservering of meer informatie over het Eetcafé kan men contact opnemen met Jos Holweg van Betula welzijnsdiensten, tel. 0545-469999.