De zeven lijsttrekkers van Berkelland met debatleider Erik Hagelstein (vijfde van links) Foto: Guido Bogert Fotografie
De zeven lijsttrekkers van Berkelland met debatleider Erik Hagelstein (vijfde van links) Foto: Guido Bogert Fotografie Foto:

Levendig lijsttrekkersdebat in Haarlo

HAARLO - Het Platform BV Berkelland hield vorige week maandagavond in Haarlo in samenwerking met de Industriële Kring Berkelland het laatste grote lijsttrekkersdebat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen met als thema 'De economie'. In een druk bezette zaal van HCR Prinsen werden de zeven Berkellandse lijsttrekkers aan vier stellingen en vragen vanuit het publiek onderworpen. Vooraf kregen ze 1,5 minuut de gelegenheid om zichzelf en hun verkiezingsspeerpunt(en) te presenteren. Voorzitter Platform BV Berkelland Erna Koeslag had als debatleider ondernemer en oud-Berkellander Erik Hagelstein uitgenodigd. Een prima keuze gezien het ordentelijke en ook levendige verloop van de avond. Wat opviel was dat de verschillen tussen de partijen in de marge zit.

Door Rob Weeber

Een gezonde economie is de wonderolie van de lokale samenleving
De lijsttrekkers werden op volgorde van partijgrootte uitgenodigd hun pitch te houden en dus trapte Gerard Hilhorst van het CDA af. De nieuwbakken lijsttrekker zette de zorg voor de samenleving voorop, waarin het goed wonen, werken en leven moet zijn. Iedere generatie is de nieuwe rentmeester van de aarde en dient zich daarna te gedragen. Iedereen doet mee en besturen gebeurt met de inwoners. Volgens Han Boer is D'66 de partij voor ondernemend Berkelland. Een goed ondernemersklimaat zorgt voor werk, inkomen en voldoende vrije tijd. Daarbij gaat het om vertrouwen, onderlinge samenwerking en afspraken nakomen. In die zin zijn raadsleden volgens hem ook ondernemers. Gemeentebelangen Berkelland pleitte bij monde van Anjo Bosman voor een samenleving waarin de politiek samenwerkt met de burgers en door hen gevoed wordt. Het doel is een gezonde economie die de wonderolie van de lokale samenleving is. Samenwerking met de regio is belangrijk, maar lokaal doen wat lokaal kan, staat voorop. Wim Klein Willink van de VVD wees op het buitengebied waar meer ruimte voor wonen en ondernemen moet komen. Verder pleitte hij voor lagere lasten voor de inwoners van Berkelland. Betsie Wormgoor van de PvdA koos voor de sociale kant van de samenleving, de zorg voor en zekerheid van werk en inkomen voor iedereen. De financiële positie van Berkelland is goed en dat moet zich vertalen in een economisch sociale en rechtvaardige samenleving. Bennie Morsink van Ondernemend Berkelland wil veranderingen in het woningbouwbeleid en meer aandacht voor de stem van de burger. Verder moeten de lasten omlaag voor de burger. Groen Links tenslotte werd als enig partij niet door de lijsttrekker vertegenwoordigd. De fractie vormt een geheel en dus maakte het volgens Andra Eisink-Weg niet uit wie er die avond op het podium stond. Zij pleitte vooral voor minder regelgeving. De gemeente moet meer faciliteren en aanjagen als het om een duurzame en innovatieve economie gaat.

Heeft het huidige bestuurssysteem van college en gemeenteraad zijn langste tijd gehad?
Na de pitches volgden er vier stellingen waarover de lijsttrekkers in debat mochten. Stelling 1 gaf aan dat een krampachtig omgaan met de krimp een rem op de ambities zet voor de leefbaarheid en de lokale economie. Vrijwel iedere partij beperkte zich in haar antwoord tot de woningbouwproblematiek. Algemeen was de opvatting dat een meer flexibeler beleid nodig was, waarbij gekeken moet worden waar wat nu nodig is. Veel verschil in de visies was dan ook niet te noteren. Groen links was de enige partij die aangaf dat krimp meer was dan alleen woningbouw. Zij wees in dit verband mede op de winkelcentra. Ook daar heerst een zekere krimp en leegstand in het winkelaanbod. Stelling 2 gaf aan dat de gemeente niet actief genoeg is op het gebied van duurzaamheid. De doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn, gaat niet gehaald worden. Zeker over dat laatste punt zijn de partijen het met elkaar eens. Men ziet echter wel de goede ontwikkelingen die er plaatsvinden, zoals verduurzaming van de bedrijventerreinen. Punt is ook dat de gemeente weliswaar voldoende budget ter beschikking heeft gesteld, maar tegelijkertijd nog onvoldoende daadkracht ter realisatie van de plannen toont. OBL was het meest uitgesproken in haar mening. Volgens de partij is de gemeente veel te traag met de ontwikkeling van windmolens en zonneparken en heeft ze kansen laten liggen, bijvoorbeeld bij de op- en afritten van de N18 en op particulier landbouwgrond. Stelling 3 gaf aan dat oude regels en het ontbreken van lef voor leegstand in de winkelcentra zorgt en de rem op bedrijvigheid zet. Een sterk gedeelde oplossing werd geboden door de roep om flexibelere regelgeving rondom wonen in winkelgebieden en meer creativiteit bij de bestemming voor leegstaande panden. Innovatie was een veel gehoorde term. In dit verband spande GB de kroon. Zij riep op tot onderzoek naar zogenaamde themakernen. Bijvoorbeeld zou Neede een studentendorp kunnen worden met wooneenheden in het centrum. De N18 zorgt voor een snelle reistijd naar de universiteit. Stelling 4 tenslotte gaf aan dat de wereld in hoog tempo verandert en het bestuurssysteem van college en raad zijn langste tijd heeft gehad. Over het algemeen waren de partijen tegen de stelling. Het bestuursmodel voldoet en de gemeente Berkelland is met de huidige grootte prima in staat om haar zelfstandigheid te behouden. Uitbreiding van de gemeente is niet nodig, wel meer samenwerking in de regio. De PvdA week het meest af en stelde de invoering van een G-100 burgertop voor. I00 inwoners buigen zich over een thema en delen hun standpunt vervolgens met de raad.

Is er voorkeur voor Laarberg boven lokale terreinen?
Na de pauze waren de vragen van de aanwezige niet-politici aan de beurt. Ook hier was het thema wonen wederom goed vertegenwoordigd. Andere vragen betroffen de afwaardering van de doorgaande weg Eibergen-Neede en de mogelijke geïsoleerde ligging van Eibergen als gevolg. D'66 wethouder Han Boer verzekerde de vragensteller dat de gemeente met de bewoners in gesprek gaat en nog niets vast staat. Ook was er zorg omtrent een mogelijke voorkeurspositie voor het regionale industrieterrein Laarberg. Han Boer verzekerde de vragensteller dat de gemeente weliswaar aandeelhouder van het regionale bedrijventerrein is, maar de lokale terreinen in de kernen geen achterstandspositie hebben, eerder zelfs de voorkeur genieten voor het lokale bedrijfsleven. In alle kernen is ruimte voor bedrijfsontwikkeling. Tenslotte werden de lijsttrekkers als het ware onder de 'integriteitsloep' gezet. Wat zou hun eerste daad zijn als ze in het college kwamen? Het CDA verlaagde de regeldruk. D'66 gaat voor een herijking van het woonbeleid. GB helpt de jongeren aan meer werk. De VVD gaat voor maatwerk met betrekking tot wonen. De PvdA wil startende ondernemers aantrekken. OBL gaat meer woonvergunningen afgeven. GL tenslotte investeert in de jeugd.

Borculo, may I have your votes?
Als laatste wilde de avondvoorzitter graag een voorschot krijgen op de verwachte verkiezingsuitslagen met betrekking tot het aantal raadszetels. Hij nam geen genoegen met nee. De eigen voorspellingen waren: GL +2, OBL +1, PvdA +2, VVD +2, GB +3, D'66 +2 en CDA +2.