Meidoornhaag, landschapselement t.b.v. de biodiversiteit. Foto: Sander Nijhuis
Meidoornhaag, landschapselement t.b.v. de biodiversiteit. Foto: Sander Nijhuis Foto:

Berkelland pilotgemeente aanpak misbruik bermgrond

BERKELLAND - Eerder al verscheen in deze krant een artikel over het vermeende 'landjepik' van agrariërs in Berkelland, waarvan de omvang op zo'n 200 voetbalvelden werd geschat. Onderliggend speelt hier de toepassing en controle van de 'Regeling landbouwtelling en gecombineerde opgave', de regeling die agrarische ondernemers verplicht jaarlijks opgave te doen aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ten behoeve van de Landbouwtelling en mestwetgeving.

Door Rob Weeber

De opgave is tevens een aanvraag voor betalingsrechten (inkomenssubsidie), vergoeding voor de verplichting tot vergroening van het landschap en extra betaling voor jonge landbouwers.
Het venijn zit in de gehanteerde meetmethode (via luchtfotografie). Het onregelmatige coulisselandschap geeft schaduwwerking op luchtfoto's en vermindert daardoor bezit en dus subsidie-inkomen. Aan de andere kant integreren agrarische ondernemers juist natuurgebied zoals sloten, bermen en houtwallen in hun graslandbezit. De luchtfoto ondersteunt de nieuwe perceelgrootte en hier ontvangt de betreffende ondernemer dus meer geld dan waar hij feitelijk recht op heeft. Een en ander heeft ook tot gevolg gehad dat beeldbepalende landschapselementen verdwenen zijn en de biodiversiteit in Berkelland teruggelopen is. Het cultuurlandschap dreigt te verdwijnen en Berkelland wil herstel van de schade.

De gemeente trok al eerder bij de Rijksoverheid aan de bel en die toenmalige wake-up call krijgt nu vervolg. Zoals eerder al toegezegd, heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) actie ondernomen. Zij heeft de Tweede Kamer geïnformeerd en besloten de zaak te onderzoeken. Volgens een gemeentelijk persbericht van 6 maart is na een gesprek tussen Berkelland, het RVO en het ministerie van LNV de gemeente als pilotgemeente aangewezen. Nieuw is dat zij aan het RVO kaartmateriaal gaat inleveren waarop precies ingetekend staat welke grond de gemeente in eigendom heeft, inclusief de bermen dus.
Deze landkaarten zullen dienen als toetskaarten voor ingediende perceelopgaven van de boeren. Iedere onterechte vorm van overlap zal worden gecorrigeerd. Zelfs in het geval waarin boeren wordt gevraagd om de bermen te maaien, zal aan hen geen gebruiksrecht worden toegekend. Verder volgt er nog overleg tussen de gemeente, het RVO, het ministerie van LNV en de agrarische sector over het "...wegnemen van mogelijk verkeerde prikkels bij boeren die de instandhouding van landschapselementen en de biodiversiteit negatief beïnvloeden."