De bixiegroep. Foto: PR
De bixiegroep. Foto: PR Foto:

Jubileumviering vijftigjarige Rekkense Molenruiters

REKKEN - Rijvereniging de Molenruiters uit Rekken viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. In 1968 werd er een oriëntatierit gereden in Rekken door een aantal paardenliefhebbers. Deze activiteit heeft de liefde voor paardensport in Rekken destijds wakker gemaakt. Bennie Kerkemeijer, Jan Temmink en Jans Kerkemeijer bedachten het plan om een vereniging op te richten. De oprichters vormden in de eerste jaren het bestuur, samen met Jan Abbink en Engbert Wisselink. Er werden groepslessen georganiseerd. Deze mochten plaatsvinden op het veld achter café Kerkemeijer, tegenover de Rekkense molen. Hiermee was de naam Molenruiters een feit.

De eerste instructeur werd J.G. Rexwinkel. Er werd na een jaar uitgeweken naar een ander terrein aan de Nieuwenkampsweg. Dit werd door de eigen leden 'rijklaar' gemaakt. In deze omgeving vond in dat eerste jaar al de cross plaats: een onderlinge wedstrijd waarbij gesprongen werd over bomen en sloten. Al konden de 'jongens' nog niet zo goed paardrijden, crossen lukte wel. Na een aantal jaren kreeg de vereniging de beschikking over het huidige terrein de Zandvang.
Na flink trainen mochten de leden op concours. Hiervoor moest er eerst een voldoende behaald worden in de B-dressuur. Een speciale keurmeester kwam hiervoor naar Rekken om de Molenruiters te beoordelen. Na de goedkeuring mocht men aan de wedstrijden deelnemen. Men ging te paard naar de wedstrijd toe, of met zijn allen in een grote veewagen. Er werd gereden in officieel tenue: een groen rij-jasje en een rode stropdas.
De eerste wedstrijd die door de vereniging werd georganiseerd vond plaats op 4 juni 1972. Op het terrein midden in het dorp, op Tenkweide, later Uenkweide genoemd. Parcoursbouwer werd Jan Terhürne. Hij bleef dit vele jaren doen.
In de beginjaren was de rol van Rexwinkel en Jans Kerkemeijer zeer groot. Beide heren zijn uitgeroepen tot erelid van de vereniging. In de loop der jaren zijn er twee ereleden bijgekomen: Frits Koeslag in 2004 en G. Rexwinkel in het huidige jubileumjaar.
In 2009 is er een ponyafdeling opgestart. Een tiental ponyruiters kwam lessen volgen op de Zandvang, onder leiding van Astrid Grosman. Deze ponyafdeling is de laatste jaren uitgegroeid tot een actieve club jeugdleden en ouders, er worden mooie successen behaald tijdens de wedstrijden en kampioenschappen. De beginnende ruiter en amazone is ook welkom in de speciale bixiegroep. Kinderen die nog niet rijvaardig zijn oefenen op een kleiner stuk terrein en worden soms nog aan de hand meegenomen.
Er worden bij en door de Molenruiters vele activiteiten georganiseerd. Een actie die al vanaf 1974 loopt is de verkoopactie van hanen bij een deur-aan-deur verkoop. Het is niet de meest favoriete actie binnen de vereniging, maar het levert een mooie cent op voor de clubkas.
Het concours hippique is vele jaren een vast onderdeel geweest op de wedstrijdkalender van de ruitersport. Er werden diverse rubrieken uitgeschreven: dressuur, springen, mennen, en ook de tuigpaarden hebben lang hun rondes door Rekken gelopen. Deze showrubriek viel vooral in de smaak bij het Rekkense publiek.
In 2016 heeft de vereniging de organisatie van de regiokampioenschappen op zich genomen. Drie dagen lang paardensport in de maand augustus. Het weer gooide roet in het eten door de vele regenbuien die waren gevallen. Ondanks die omstandigheden is met alle vrijwilligers het evenement tot goed neergezet. Op sportief gebied was het ook een hoogtepunt met de kampioenstitel in de afdelingsdressuur klasse L.
De onderlinge cross die in het eerste jaar al is verreden, is uitgegroeid tot een volwaardig evenement. Sinds enkele jaren wordt de samengestelde wedstrijd in het buitengebied van Rekken verreden door ruiters en amazones uit het hele land. Parcoursbouwer Harm Rexwinkel staat voor de bouw van de crosshindernissen.
De vereniging organiseert dit jaar diverse activiteiten in het kader van het jubileum. Op zondag 6 mei is er een receptie op het eigen terrein aan de Zuid Rekkenseweg in Rekken. Leden, oud-leden, vrijwilligers, sponsoren, buurtverenigingen en belangstellenden zijn vanaf 13.00 uur uitgenodigd. Om 14.00 zal Herman Koorman een clinic verzorgen. Hij zal hierbij onbeleerde paarden zadelmak maken. Na de verrassingsact is de middag om 17.00 uur ten einde.

De komende jaren wordt er geïnvesteerd in het eigen Molenruiters-clubterrein De Zandvang. De vereniging telt momenteel circa 60 leden, Marjan Wolterink is de huidige voorzitter van het bestuur.


www.molenruitersrekken.nl

De eerste dagtocht, met Bennie Kerkemeijer en Engbert Wisselink voorop. Foto: PR