Over de coalitievorming in Berkelland

Het is alweer 5 weken geleden dat de kiezers hun nieuwe gemeenteraad 2018-2022 hebben gekozen. Graag wil GroenLinks Berkelland haar visie geven op het proces na de verkiezingen:
1. GroenLinks heeft op 21 maart een uitstekende uitslag behaald. 2027 kiezers (9,33%) stemde GL. De hoogste score ooit in Berkelland én van alle partijen de grootste groei.
2. Formatie verkenningsfase: door Stefan Nijhuis en Leo Morren zijn in de verkenningsfase enkele gesprekken gevoerd met verkenner Jaap Jonk (CDA). Tijdens deze gesprekken is aangegeven dat GroenLinks als belangrijke winnaar haar verantwoordelijkheid wil nemen. We vinden het jammer dat de verkenner dit niet heeft toegevoegd aan zijn formatieadvies.
3. Op dit moment zijn, conform het advies van de verkenner, CDA, GB en VVD in gesprek over een mogelijke nieuwe coalitie. Hierover hebben wij op 25-04-2018 het eerste korte bericht mogen ontvangen, waarin slechts wordt meegedeeld over welke hoofdthema's er gesproken wordt. De verwachting is dat rond 8 mei de formatie klaar is.
Helaas horen onze inwoners niets over de stand van zaken. Dit in tegenstelling tot gemeenten als Bronckhorst, Lochem en Zutphen, waar partijen die in gesprek zijn met enige regelmaat een tussenstand laten weten, ook over dossiers waar geen overeenstemming over is.
GroenLinks had, als één van de winnaars in Berkelland, graag meegepraat in een coalitievorming. Maar dan wel in een open en transparant proces, waarbij onze inwoners en organisaties optimaal worden geïnformeerd over het coalitieproces. De kans op een breed gedragen akkoord, zowel in de raad als in de samenleving, zou dan veel groter zijn. Ook voelt men zich als inwoner dan meer gehoord en serieus genomen. We betreuren dat dit tot op heden in onze gemeente nog niet gebeurd is.


Namens de fractie van GroenLinks Berkelland
Paul Knuvers, tel. 0545 274298


PCOB Neede bijeen

NEEDE - Op dinsdagmiddag 8 mei sluit de PCOB haar winterseizoen af met een boeiende presentatie van binnenvaartschipper Piet Fernhout. Hij vertelt via woord en beeld op vermakelijke wijze hoe het leven aan boord van een binnenvaartschip is. Aanvang op dinsdag 8 mei is 14.15 uur, de afloop is rond 16.45 uur. De middag is in gebouw Diekgraven, achter de grote kerk. Wie voor de zomer nog wil kennismaken met de actieve PCOB Neede, is welkom op deze laatste bijeenkomst voordat het zomerreces intreedt. Naast de ledenactiviteiten heeft de PCOB ook een eigen werkgroep lokale belangenbehartiging vijftigplussers in Berkelland.


Zangdienst zondag 6 mei

EIBERGEN - Op zondag 6 mei vanaf 19.00 uur vindt er weer een zangdienst plaats in De Oude Mattheüs. De Werkgroep Zangdiensten heeft mooie liederen uitgezocht die vooral vroeger veel werden gezongen. Liederen uit het huidige Liedboek, Johannes de Heer en de Oude Bundel komen ook nu weer aan de orde. De dienst zal in het teken van vrede en vrijheid. Op deze avond werkt The Voices mee. Het dameskoor zal een viertal liederen ten gehore brengen. Voorganger in deze dienst is ds. Jan Struijk en de samenzang wordt op het orgel begeleid door Ina Broekstra.


Novia bijeen

NOORDIJK - Dinsdag 8 mei krijgen de leden van NOVIA Thea Kroese op bezoek. Zij is bekend van RTV Oost en ze houdt zich bezig met het dialect. De avond staat in het teken van de Achterhoekse en Twentse gebruiken. Aanvang van de avond is om 19.45 uur, bij café Hassink aan de G.L.Rutgersweg 41 te Noordijk.


De lucht in met ballon Zonnebloem

BELTRUM - Ook dit jaar organiseert Zonnebloem, afdeling Beltrum, weer een luchtballonvaart.

Als het weer mee zit, gaat op zondag 6 mei kiest de ballon met zes gasten van de Zonnebloem rond de klok van 19.00 uur het luchtruim. De ballon stijgt op - als het weer het toelaat - vanaf het kermisterrein aan de Avesterweg in Beltrum.