60 jaar getrouwd - het echtpaar Swerink-Lankwarden. Links: burgemeester Van Oostrum van Berkelland. Foto: Rob Weeber
60 jaar getrouwd - het echtpaar Swerink-Lankwarden. Links: burgemeester Van Oostrum van Berkelland. Foto: Rob Weeber Foto:

Zestig jaar voor bruidspaar Swerink-Lankwarden

NEEDE - Henk Swerink (1938) en Alie Lankwarden (1940) vierden afgelopen donderdag hun 60-jarig huwelijk. Hoewel Alie in Lochem woonde, lukte het Henk toch om haar mee te krijgen met de wandelvereniging Hotex van de firma Nico ter Kuile in Neede, eerder A.J. ten Hoopen en Zonen. De flinkste stap was waarschijnlijk het huwelijksaanzoek en in 1958 traden ze in het huwelijk.

Door Rob Weeber

Henk werkt bij Ter Kuile als getouwbaas, een technische functie voor het onderhoud aan weefgetouwen. Hij werkte zich op door onder meer zeven jaar avondschool in Enschede en later een hbo-opleiding, beide gericht op technische functies binnen de textiel. Eind jaren zestig sloot de fabriek en Henk switchte naar de firma Schuttersveld in Enschede en vervolgens naar Ten Cate in Nijverdal. Met 58 jaar kon hij met de VUT. Hij liet een carrière van bijna 43 jaar in de textiel achter die op 17-jarige leeftijd in een drieploegendienst begon. Destijds moest daarvoor dispensatie verleend worden. Alie heeft in haar huwelijk nooit gewerkt, maar altijd de zorg voor het gezin gehad.
Henk is nog steeds een actieve duizendpoot met enkele bestuursfuncties en een bijzondere hobby. Hij kweekt dwergpapegaaien, agapornis. Dit laatste doet hij al 45 jaar en hij is naar eigen zeggen een van de topkwekers van Nederland. Ook is hij penningmeester van Vogelvereniging Intropica in Haaksbergen en organiseert hij ieder jaar zelf een landelijke agapornisdag, waar liefhebbers en kwekers uit het hele land samenkomen. Verder heeft hij een bestuursfunctie bij de Noabers, een huurdersvereniging voor Eibergen en Neede met 2200 leden. Samen zijn Henk en Alie twintig jaar lid geweest van de Needse Havezathe Dansers en hebben aan stijldansen gedaan. Het echtpaar heeft twee kinderen en vier kleinkinderen.


Oranjemarkt in Eibergen

EIBERGEN - De Eibergse Oranjemarkt is met ruim 250 kramen uitgegroeid tot een van de grootste in de regio. Een vrijmarkt waar alles te huur, te koop of ter informatie aangeboden mag worden.

De plaatselijke horeca contracteert bands en muzikanten voor deze dag. Her en der worden zelf gefabriceerde etenswaren aangeboden. Verenigingen en instellingen promoten zichzelf. Maar voor velen is het vooral dé gelegenheid de zolder eens op te ruimen om tegen een kleine vergoeding boeken, speelgoed, oude gebruiksvoorwerpen en andere spullen uit voorbije tijden bij anderen een tweede leven te verschaffen. Het gras rond de oude Mattheüskerk en langs de Huve was vrijdag het domein van kinderen om hun spulletjes aan te bieden. Of om de vaardigheid op hun muziekinstrument ten gehore te brengen. Met de hoop natuurlijk het zakgeld iets op te schroeven. Het weer is zo'n dag een belangrijke factor. Ondanks de matige voorspellingen overheerste het beeld van een gedempt zonnetje.

Deze jonge muzikant heeft in elk geval één trouwe luisteraar. Foto: Rob Stevens