Het echtpaar Pasman-Kammeijer 60 jaar getrouwd. Rechts burgemeester Van Oostrum van Berkelland. Foto: Rob Weeber
Het echtpaar Pasman-Kammeijer 60 jaar getrouwd. Rechts burgemeester Van Oostrum van Berkelland. Foto: Rob Weeber Foto:

Echtpaar Pasman-Kammeijer zestig jaar getrouwd

NEEDE - Afgelopen donderdag vierde het echtpaar Pasman-Kammeijer het 60-jarig huwelijk. Martinus Pasman (1931) is geboren en getogen in Neede, Jo Kammeijer (1933) is afkomstig uit Eibergen. Ze ontmoetten elkaar tijdens het dansen bij de Harmonie in Neede. Na drie jaar verkering te hebben gehad, trouwden ze en vierden hun grote feest in Het Haantje in Neede.

Door Rob Weeber

Beide etablissementen bestaan inmiddels niet meer. Het eerste woonadres werd een boerderij in het buurtschap Mallem nabij de watertoren. De bestaande woningnood destijds dwong tot inwoning. Daarna werd het 45 jaar wijk De Berg, een plek waar nog steeds prettige herinneringen liggen. Sinds 2007 woont het echtpaar in een woning aan de Valkhof in Neede.
Martinus heeft uit eigen ervaring de textieltijd in Neede meegemaakt. Hij werkte twintig jaar bij Ter Weeme en Zonen als wever. Vlak voor de teloorgang van het bedrijf kon hij overstappen naar Interwand in Eibergen, waar hij tot aan zijn VUT in 1991 heeft gewerkt. Jo heeft voor haar trouwen bij een bakker in Eibergen gewerkt. Na haar trouwen is zij er voor het gezin geweest en pas toen de kinderen groot genoeg waren, heeft zij op de Ruwenhofschool het interieur verzorgd. Ook heeft zij nog thuiswerk verricht voor de textielfirma Koala aan de Moeshof in Neede.
Muziek maken was in de jonge jaren van Martinus iets wat van huis uit werd meegegeven. Vanaf zijn twaalfde jaar speelde hij 25 jaar lang jazztrompet bij muziekvereniging Crescendo, waar ook zijn vader en tweelingbroer speelden. Het echtpaar kreeg drie zonen, twee schoondochters en vier kleinkinderen.