Burgemeester Joost van Oostrum overhandigt de Koninklijke erepenning aan voorzitter Wilfried Schilderinck. Foto: Rob Weeber
Burgemeester Joost van Oostrum overhandigt de Koninklijke erepenning aan voorzitter Wilfried Schilderinck. Foto: Rob Weeber Foto:

Koninklijke Erepenning voor 100-jarig FC Eibergen

EIBERGEN - De letters FC staan doorgaans voor Football Club, maar in dit geval betekenen ze FusieClub. En dat is wat FC Eibergen is, een fusieclub die inmiddels 100 jaar bestaat. De club is in 2006 ontstaan uit een samengaan tussen SSSE en Sportclub Eibergen, maar de jarenlange geschiedenis die eraan vooraf ging, moest behouden blijven. En dus zijn destijds alle statuten op een hoop geveegd en is als oprichtingsdatum 24 april 1918 aangehouden, de oprichtingsdatum van de oudste club, het vroegere SC Eibergen. Kortom, heel wat tradities en emoties zijn voorafgegaan aan de oprichting van FC Eibergen. Ex-voorzitter Johan Schot liet in dat kader het nodige de revue passeren donderdagavond tijdens de viering van dit 100-jarig bestaan.

Door Rob Weeber

Na hem sprak burgemeester Joost van Oostrum, een bekend gezicht op de Bijenkamp, zij het bij de buren RTC de Stofwolk. Hij prees de club en met name de organisatie en vrijwilligers die de boel draaiende houden. Wekelijks zijn zo'n 330 vrijwilligers in de weer om voor de 1100 leden alles tot in de puntjes te verzorgen. FC Eibergen is een club met een regionale en zelfs landelijke voorbeeldfunctie volgens hem. De club organiseert in samenwerking met de KNVB bijzondere activiteiten, zoals het EK voor vrouwen onder 19 jaar. Het is ook een bruisende club met een gezonde groeiambitie en een sociaal beleid. Alles is erop gericht om de club voor de volgende generaties te behouden. Zijn uitspraak 'Als je wat te vieren hebt, dan heb je wat te herdenken' vormde de opmaat naar een bijzonder moment. Het behaagde hem, maar meer nog koning Willem Alexander bij de gratie Gods, de club de Koninklijke Erepenning te mogen aanbieden wegens het 100-jarig bestaan, lees voor 100 jaar vrijwilligerswerk. Van Oostrum wees ook op de eerdere onderscheidingen voor de club. In 2011 ontving men de zilveren bondsspeld van de KNVB en in de jaren daarvoor een aantal keren de 'Prijs van verdienste' vanuit de ESF (Eibergse Sportfederatie). Beide prijzen zetten de vrijwilliger in het zonnetje. Namens het gemeentebestuur bood Van Oostrum de club een geldwaardige prijs aan.

Voorzitter Wilfried Schilderinck was zichtbaar verheugd met de onderscheiding. Ook hij prees de inzet van alle vrijwilligers die de club maken tot wat het is, een begrip en anker in de Eibergse samenleving met een belangrijke maatschappelijke functie. Na de voorzitter kwam nog een lange rij mensen aan het woord, waaronder de afgevaardigde van de KNVB. Hij wees op de moeilijke situatie van het voetbal in de Achterhoek. De bevolking loopt terug en dorpsgrenzen vervagen. Impliciet doelde hij daarmee op de toekomstige noodzaak tot fuseren van clubs. Tegelijkertijd prees hij FC Eibergen voor het min of meer baanbrekend werk dat de club in deze context al achter de rug heeft, vooral ook dankzij de vele vrijwilligers. Jammer was dat de KNVB administratief nog niet op de hoogte was van het feit dat FC Eibergen 100 jaar bestaat. Het bijbehorende geschenk zal daarom later worden overhandigd.

Tot slot nog een woord over Sportclub Neede. De eeuwige, sportieve rivaliteit tussen beide clubs gaf Sp. Neede-voorzitter Marc Dieperink voldoende aanleiding tot kwinkslagen in zijn toespraak. Zo was Eibergen te goed om te degraderen en Neede vast van plan om te promoveren, waardoor ze elkaar in het volgend seizoen weer kunnen bestrijden. Het behoeft verder geen uitleg dat Schilderinck het eens was met het eerste deel, maar zijn twijfels had over het tweede. Eibergen ontving een mooi fusieshirt van Neede, half zwart en half blauw gestreept.


Initiatiefrijke deelnemers voor
Berkelfestival 2018 gezocht

REGIO - Op 24, 25 en 26 augustus 2018 vindt het Berkelfestival plaats: een reeks van activiteiten in, op en rond de Berkel. De organisatie is op zoek naar initiatiefrijke deelnemers die met hun activiteit en/of evenement willen aansluiten. Veel is mogelijk, als er maar een relatie is met de rivier de Berkel of de Berkelsteden. Inloopmomenten zijn op woensdag 2 mei tussen 10.00 – 12.00 uur bij de VVV Lochem, Markt 2, tussen 14.00 – 16.00 uur bij de VVV Zutphen, Houtmarkt 75 en tussen 19.30 – 21.00 uur in De Weemhof 5 in Borculo en op donderdag 17 mei 19.30 – 21.00 uur bij De Weemhof 5 in Borculo. Tijdens het Berkelfestival kunnen lokale verenigingen, sportclubs, ondernemers, natuurorganisaties en culturele instellingen zelf hun activiteit organiseren.

Het thema van het Berkelfestival 2018 is 'Ontdek het leven langs de Berkel'. Aan de hand van zeven pijlers presenteert het Berkelfestival 2018 haar programma en wordt er gestreefd naar een programmering voor een breed publiek. De pijlers zijn: water & natuur, sport & recreatie, eten & drinken, kunst & cultuur, muziek, geschiedenis en innovatie & ontwikkeling.
Een activiteit aanmelden kan via mail of de website. Wil je meer informatie kom dan naar de eerstvolgende inloopavonden of neem contact op met coördinator Marije Duenk, via mail of 06 - 83 79 66 04.
Het Berkelfestival wordt georganiseerd door Stichting Berkelfestival en is ontstaan vanuit een driedaagse bijeenkomst over de toekomst van het Berkeldal om kansen en initiatieven in de regio vanuit verschillende invalshoeken op elkaar af te stemmen, zodat ze elkaar versterken. De verbinding die hierbij tussen verschillende partijen ontstaat draagt bij aan een krachtig en toekomstgericht Berkeldal.


info@berkelfestival.eu

www.berkelfestival.eu

www.facebook.com/Berkelfestival