De tent was afgeladen vol. Foto: Henri Walterbos
De tent was afgeladen vol. Foto: Henri Walterbos Foto:

Andijviekanon knaller op

Willy's Verjaardagsfeestje

BELTRUM - Drie jaar geleden in januari begonnen met een grapje, en na drie edities al niet meer weg te denken. Willy's Verjaardagsfeestje in hartje Beltrum. Eigenlijk stond bij het wereldkundig maken van de plannen voor Willy's Verjaardagsfeestje al bijna vast dat de formule voor Koningsdag Beltrum een blijvertje zou zijn en men goud in handen had. Alles klopte aan het concept en dat doet het nog steeds. Op het feestje van dit jaar was een andijviekanon de knaller.

Door Henri Walterbos

Na één jaar Koningsdag werd direct al opgeschaald naar een feestje extra met de toevoeging van een Koningsnacht. Afgelopen jaar al een groot succes, dit jaar werd de stijgende lijn doorgetrokken en kon voorafgaande aan Koningsnacht zelfs het bordje uitverkocht al aan de deur gehangen worden. En dat ook nog eens in een grotere tent. "We hebben dit jaar een echte festivaltent gehuurd, waar zo'n 1250 mensen in kunnen. Het was volle bak en groot feest," kijkt Luc Nijhuis, een van de organisatoren van de Beltrumse invulling van Koningsdag, terug op Koningsnacht. Met Høken met de Heino's had de organisatie precies de juiste act in huis gehaald. Normaal-repertoire gaat er drie jaar na het stoppen van Normaal overal in den lande nog in als koek. In Beltrum helemaal. "Het is mooi dat je jongeren met Koningsnacht in Beltrum kunt houden met een eigen feest en met ouderen volledig uit hun dak gaan."

Andijviekanon
Koningsdag werd afgetrapt met een traditionele rommelmarkt. Ruim 20 kinderen brachten hun waar met aandoenlijk enthousiasme aan de man/vrouw. De autosterrit die drie jaar geleden ook weer nieuw leven werd ingeblazen, maakt eveneens een explosieve groei door. Liefst 160 auto's namen deel aan de gemotoriseerde 'puzzeltocht' om Beltrum heen. "De rommelmarkt en de autosterrit worden georganiseerd door anderen, zoals het SJB. Daar heb je geen omkijken naar. Dan weet je dat het voor elkaar komt. Dat is fijn organiseren."

Na de start van het muziekprogramma wordt de lijn van de avond ervoor doorgetrokken, met De Paloma's als absoluut hoogtepunt. Het 'piratenorkest' met enkel gerenommeerde muzikanten uit de Achterhoek is aan een ware zegetocht bezig met haar 'geheime zender repertoire', waaronder knallers van het Hanska Duo. Het dak gaat compleet van de tent als de organisatoren tijdens 'Schat waor blief ie met mien andievie' het confettikanon installeren met hierin andijvie in plaats van confetti. Een mix van bier en andijvie gaat door de lucht.

Alleen vrolijke gezichten
Na de opruimsessie op zaterdag kijkt Luc Nijhuis terug op een daverende derde editie. "We hebben na afloop allen maar vrolijke gezichten gezien, jong en oud. Het is zaak om dit vast te houden. We zijn er echt serieus mee bezig met elkaar en om ieder jaar weer iets goeds neer te zetten. We steken veel tijd in bandjes kijken. Wanneer ik dan zie dat jong en oud met elkaar uit hun dak gaan, dat is geweldig. Als ik een dag later appjes krijg van mensen, ja ook ouderen, dat ze ons bedanken voor het geweldige feest: ja daar doe je het met zijn allen voor. Het moet gewoon feest zijn."

Feest in Beltrum. Foto: Henri Walterbos