Kunst bij Ludwig

ZWILLBROCK - Halverwege Groenlo (Nl) en Vreden (D) ligt de pleisterplaats Zwillbrock, waar Ludwig Reirink in zijn traditionele Landgasthof decennialang de gastvrije scepter zwaaide. Deze unieke waard én boer wist zijn cafégasten, die van heinde en verre kwamen, onvermoeibaar te onderhouden met uit het leven gegrepen verhalen en anekdotes.

In een van de schuren, waar voorheen zijn koeien overwinterden, exposeren tijdens het komende pinksterweekend drie kunstenaars, die zich in deze authentieke ambiance volledig thuis voelen. "Ons werk past hier feilloos."
John Brandsen toont keramische objecten en zandsculptuur, Ida Roekevisch: intuïtieve, kleurrijke olieverfschilderijen en Unne Miens: beelden van afvalhout, -glas en -ijzer.
De beelden van John Brandsen ontstaan naar aanleiding van observaties van zowel menselijke als dierlijke gedragingen. Leidend thema voor deze tentoonstelling is 'huis' oftewel 'onderkomen', waarbij de relatie tussen mens en dier hem zichtbaar fascineert. "De mens heeft alles voorhanden om dieren te domesticeren, maar gek genoeg hebben wij niet zoveel grip op onszelf waar het beestjes betreft. Immers, we hebben luizen in ons haar en zijn vergeven van bacteriën en schimmels." Zijn keramische sculpturen verbeelden deze symbiose c.q. destructie speels, intrigerend en onverbloemd.
John Brandsen is opgeleid aan de AKI, hogeschool voor de kunst in Enschede. Hij is lid van verschillende kunstenaarsverenigingen in Nederland en Duitsland. In Zwillbrock gaat hij ook een zandsculptuur maken, iets dat hij eerder deed tijdens festivals in onder andere Scheveningen, Zeebrugge (B) en Travemünde (D).
De schilderijen van de Haarlose colorist Ida Roekevisch dragen een boodschap uit over de hedendaagse samenleving. "Door het kleurgebruik doet mijn werk in eerste instantie vrolijk aan en denk je aan een geïdealiseerd maatschappijbeeld. Bij nadere beschouwing plaats je daar echter vraagtekens bij en worden vlagen onthuld van mijn denk- en gevoelswereld, waarin verdriet en ergernissen verborgen zijn. Dat overconsumptie niet gelukkig maakt en het leven op onze planeet ruïneert, daarvan wil ik mensen bewust maken. Ook vind ik dat schrikaanjagende regels moeten worden afgeschaft, want we verdrinken daarin. Respect hebben voor iedereen en alles wat leeft zorgt voor harmonie; dat wil ik uitdragen. Ik kies voor organische vormen, die balans brengen, dus weg met de rechte lijnen." Dit gedachtengoed verbeeldt Ida Roekevisch in thema's als 'Leven en welzijn', 'Bomen', 'Utopia' en 'Muziek'.
Matiging, eerbied, mystiek, rites en verwondering zijn thema's waar kunstenaar Unne Miens steeds weer op terugkomt. Macht in al zijn rituele uitingen fascineren hem. "Binnen mijn studies - geschiedenis en filosofie - hield ik me er al mee bezig en als kunstenaar doe ik dat nog steeds. Denk bij macht niet alleen aan politieke macht, maar ook aan mentale, religieuze en bijvoorbeeld sociale macht. Als macht leidt tot ongebreideld egoïsme en egocentrisme heeft dat gevaarlijke gevolgen. Dat is mijn tweede invalshoek: de ontluisterende vernietiging door de mens van zijn medemens en van de natuur. De derde pijler is secularisering. De religieuze processies uit vroeger tijden hebben plaatsgemaakt voor seculiere, zoals voetbalwedstrijden, gamen en het kopen van een nieuwe iPhone. Ik gruw ervan. In mijn beelden roep ik een andere wereld op. Een wereld van rituelen en mythes, van verbondenheid met de natuur in plaats van uitbuiting voor eigen genot. Dat is ook de reden dat ik bewust afvalhout gebruik."

Omgeving
Op deze inspirerende plek beginnen prachtige wandelroutes door het bos en langs het ven, waar tientallen flamingo's broeden. Voor spiritualiteit en mystiek is er de parochiekerk St. Franziskus, gebouwd in het begin van de 18e eeuw en schuin tegenover de expositieruimte. Even verderop bevindt zich het 'Biostation' met bezoekerscentrum en winkel, waar veel te zien is op het gebied van milieu en duurzaamheid.
De expositie is in het Pinksterweekend, van zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 mei van 11.00 tot 17.00 uur in een van de voormalige stallen van Landgasthof Reirink in Zwillbrock.


Beweegochtend voor ouder en peuter

NEEDE - Op woensdag 16 mei van 9.00 tot 11.30 uur is er een ouder-kind-ochtend voor alle ouders en peuters die de afgelopen twee jaar hebben deelgenomen aan het programma Beweeg Wijs. Het thema is 'Samen spelen en bewegen'; in de Beweeg Wijs fabriek staat een breed peuterspeelaanbod klaar en er zijn verschillende presentaties.

Twee jaar geleden is het programma Beweeg Wijs, spelen en bewegen voor en door het jonge kind' gestart op vijf locaties voor kinderopvang in de gemeente Berkelland. Het programma vindt plaats bij Kinderopvang Humanitas (De Meiboom Eibergen en Villa Bonbini Neede), Oqido Spelenderwijs (locatie Lariksweg Eibergen en Den Borgweg Rekken) en Markant Kinderopvang (locatie Ruurlo).

De afsluitende bijeenkomst voor ouder en kind begint om 9.30 uur met de eerste presentatie, de inloop is vanaf 9.00 uur. Gedurende de hele ochtend kan men in gesprek met de samenwerkingspartners voor gerichte vragen. Er is een gezonde snack tussendoor. De locatie is: Bedrijvenweg 2a te Neede. Deelname is gratis en aanmelden voor deze ochtend kan via de mail: suzanne@beweegwijs.nl.