Co-exposanten Anton ter Braak en Anneke Dijkhuis met stier en schilderij Het Wad. Foto: Rob Weeber
Co-exposanten Anton ter Braak en Anneke Dijkhuis met stier en schilderij Het Wad. Foto: Rob Weeber Foto:

Open Huis bij kunstenaar
Anton ter Braak

NEEDE - De Needse kunstenaar Anton ter Braak houdt met Pinksteren Open Huis. In zijn atelier en beeldentuin zullen bekende en ook gloednieuwe werken van hem te zien zijn, waaronder een nieuwe stier en een nieuwe haan. Daarnaast draait er een film in zijn atelier die met behulp van een drone is gemaakt door zijn broer.

De beelden zoomen in op het prachtige landschap waarbinnen zijn beeldentuin gelegen is en vertonen de kunst van het bronsgieten. Zoals al vaker het geval was, exposeert hij samen met een andere kunstenaar uit de regio. Dit keer is dat de Haaksbergse glaskunstenaar en kunstschilder Anneke Dijkhuis. Zij exposeert met haar schilderijen over de natuur, met name de kust.
Anneke Dijkhuis (1948) interesseert zich van jongst af aan al voor beeldende kunst. Haar belangstelling betrof in eerste instantie vooral de 'kop', het portret. Ze leerde portret- en modeltekenen bij kunstenaars als Siegfried Woldhek en Magne Dijkman. Daarnaast ontwikkelde ze ook een passie voor de natuur, voor landschapsschilderijen en zeegezichten en volgde lessen bij Sjoerdje Hak en Roos Schuring. Bij deze laatste deed ze een masterclass Plein Air op het Katwijkse strand. Haar voorkeur gaat uit naar een impressionistische, half abstracte stijl, waarbij sfeer, kleur en contrast een rol spelen. In haar schilderwerken zoekt ze bewust de grens op tussen het abstracte en het impressionistische, twee begrippen die voor haar tegen elkaar aanschuren. De impressionistische werkelijkheid is minder 'waarheidsgetrouw' en kan als tegenhanger van figuratieve werkelijkheid worden gezien.

De beelden van Anton ter Braak (1960) berusten meer op de figuratieve werkelijkheid, maar hebben tegelijkertijd ook iets abstracts in de uitvoering. Juist in dat stukje abstractie zit de overlap tussen beide kunstenaars. Anton werd al vroeg geïnspireerd door dieren. Zijn vader fokte paarden en was tevens veehandelaar die op dinsdag vroeg naar de veemarkt in Doetinchem toog om het vee te verhandelen. Als kleine jongen mocht Anton al mee naar de premiekeuringen van paarden in Borculo en naar de veemarkt in Doetinchem. De veemarkt was een inspiratiebron pur sang en nog steeds staat alles in zijn geheugen gegrift, met name de anatomische vormen van stieren en paarden en de kracht die ervan uitgaat. Pas toen hij in aanraking kwam met het vak handenarbeid op de Pabo, heeft hij zich toegelegd op het vervaardigen van bronzen beelden. Hij vervaardigt beelden van dieren en mensfiguren.
Het belooft een mooie, sfeervolle expositie te worden waarbij de aandacht van de bezoeker maximaal wordt uitgedaagd. De expositie is in het Pinsterweekend van 19 tot en met 21 mei, 11.00 tot 17.00 uur. Adres: Noordijkerveldweg 20, Neede.