Guus Hiddink (links) met Willy van der Kuijlen die elkaar treffen op het Marveldtoernooi in Groenlo. Foto: Internationaal Marveldtoernooi
Guus Hiddink (links) met Willy van der Kuijlen die elkaar treffen op het Marveldtoernooi in Groenlo. Foto: Internationaal Marveldtoernooi

'Achterhoeker ben ik tot in mijn vezels'

Als profvoetballer bij De Graafschap, NEC en PSV, waarmee hij in 1988 de cup met de grote oren won, de latere Champions League, deed hij menig 'buitenland' aan. Als voetbaltrainer werkte hij zelfs langdurig in alle uithoeken van de wereld. Overal is hij even gezien en geliefd. In Engeland trainde hij Chelsea, in Spanje Valencia en de Koninklijke Real Madrid, met wie hij in 1998 de wereldbeker voor clubteams won. Als bondscoach had hij Oranje twee maal onder zijn hoede, verwierf hij een heldenstatus in Zuid-Korea, Australië en Rusland, waar hij zelfs zijn eigen standbeeld heeft in een sport- en ontspanningscentrum. Toch is deze in Varsseveld geboren en getogen wereldburger op en top Achterhoeker, en is hij hier trots op. Iets dat hij graag uitdraagt. "Achterhoeker ben ik tot in mijn vezels."

Door Henri Walterbos

Ondanks dat hij veel op reis is, is hij nog regelmatig in zijn geboortestreek te vinden. "Ik zit veel op afstand maar ik kom altijd wel om de paar weken in de Achterhoek om familie te bezoeken of met vrienden een balletje te golfen en 's avonds een hapje te eten." Zijn geboortestreek betekent nog altijd veel voor hem. "Ik heb een mooie jeugd gehad in de Achterhoek. Er hangt hier zo'n hele aparte, bijzondere, fijne sfeer. Dat hoor ik ook van anderen", verklaart hij zijn liefde voor de streek. "Ik heb er vroeger met Varsseveld heerlijke potjes voetbal gespeeld tegen lokale coryfeeën."

Zijn liefde voor De Graafschap is eveneens groot. Ook Hiddink ontging de euforie in de Achterhoek omtrent de promotie van De Graafschap naar de eredivisie niet. Hij werd er groot als voetballer, trainde de club, is er nog regelmatig te vinden en bereid om adviezen te geven. Zelfs de mascotte van de nieuwbakken eredivisieclub, een blauwwit gestreepte zebra, is Guus genaamd. "Dat ze het gered hebben, ja, dat is mooi, en goed voor de gehele regio", is hij hoorbaar trots. "Ik kon er niet bij zijn maar heb enorm mee geleefd. Op verzoek van trainer Henk de Jonge heb ik nog een filmpje ingesproken dat vlak voor de thuiswedstrijd tegen Almere aan de spelers getoond werd, maar volgens mij hadden ze het niet eens nodig en lukte het zonder mijn filmpje ook wel", lacht hij. "Erg leuk om te doen. Ik heb Henk al een paar keer gesproken tijdens een trainerscongres of bij 'De Herenboeren', een groep Achterhoekse sponsoren van De Graafschap. We zullen elkaar nog wel vaker spreken."

De Achterhoek ligt hem ook buiten het voetbal na aan het hart. Nooit wordt er tevergeefs een beroep op hem gedaan om iets voor de streek te betekenen. Zo is Hiddink ambassadeur van Scholder an Scholder en Stichting Pak An, waarvoor hij afgelopen week nog samen met oud-schaatser en medewerker van de Feestfabriek Stefan Groothuis middels een promo een oproep deed aan Achterhoekse creatievelingen om een ontwerp te maken voor een heuse Achterhoekse vlag. Een mooi initiatief vindt Hiddink. "Friesland heeft zijn eigen mooie vlag met pompeblêden. De Achterhoek is als streek wel vergelijkbaar. Die verdient ook een mooie vlag." Hij heeft wel wat suggesties. "Er moet volgens mij niet alleen een stier of een weiland op staan, maar ook wild, en bos, want we hebben prachtige grote bossen. Ook mogen we het bedrijfsleven niet vergeten, want we hebben prachtige grote en kleine bedrijven in de Achterhoek met tradities maar ook zeer innovatief. Dat mogen we ook laten zien. De Achterhoek is zeer initiatiefrijk, innovatief en actief. Kijk ook eens naar al die prachtige voetbaltoernooien in Groenlo, Varsseveld en Terborg. Dat is fantastisch. Dat mag ook gerust op de vlag. Ik ben aankomend weekend op het toernooi in Groenlo uitgenodigd. Wat een ploegen zeg. Ook een team uit Zuid-Korea. Helaas kan ik niet. Verdomde jammer. Ook de Special Olympics die binnenkort in de Achterhoek plaatsvinden, dat is toch prachtig! Een prachtinitiatief, maar ook mooi dat het naar de Achterhoek gehaald is."

Hiddink is ook van de noaberschap. "Hoe de jongens als Gijs Jolink van De Feestfabriek en Johan Godschalk van Stichting Pak An zaken voor elkaar krijgen, dat is toch prachtig. Achterhoekers helpen elkaar graag. Dan doen we gewoon. Zo'n constructie van Pak An dat ze je financieel helpen met een initiatief, en er enkel afgesproken wordt van als het goed gaat betaal je maar een keer terug, naar eigen kunnen. Heel onbevangen. Dat zie je misschien alleen maar in derdewereldlanden."

Voor de toekomst ziet Hiddink genoeg kansen en mogelijkheden voor de Achterhoek. Ook voor jongeren. "Ze trekken weg om te studeren. Het zou mooi zijn dat ze zich daarna weer in de Achterhoek vestigen. De Achterhoek is een mooie streek om in te leven en te werken."