Gemeenschapsraad zoekt bestuurders

NEEDE - De Gemeenschapsraad Neede hield woensdagavond weer haar jaarlijkse, algemene ledenvergadering. Uit de lange lijst met activiteiten waarbij ze betrokken is, blijkt dat er nog een hoop te doen is met betrekking tot de (toekomstige) leefbaarheid van het dorp Neede. De grootste zorg zit hem echter niet in de betrokkenheid bij het wel en wee van Neede, maar meer in de bestuurssamenstelling. Hoewel de laatste oproep twee nieuwe bestuursleden heeft opgeleverd, wil men nog steeds graag in contact komen met nieuwe bestuurders, met name van een wat jongere leeftijd.

Door Rob Weeber

In samenwerking met de Ondernemersvereniging Neede (OVN), Prowonen, de makelaars en de gemeente is de Gemeenschapsraad bijvoorbeeld betrokken bij de taskforce/werkgroep die zich bezighoudt met een nieuw centrumadvies (Oudestraat). Gekeken wordt onder andere naar transformatie, naar een andere invullingen van be- en leegstaande panden. De bestemming wonen is daarbij duidelijk in beeld. Verder blijkt er overlast te zijn met betrekking tot snelheid en verkeerd parkeren rondom de Oudestraat/Marktstraat.

Ook maakt men zich zorgen over Hessenboerderij De Meijer. Tegen het advies van de Gemeenschapsraad in heeft de gemeente het bidboek in stand gelaten en staat de boerderij weer te koop. De gemeenschapsraad had graag eerst een nader onderzoek gedaan naar nieuwe gebruiksmogelijkheden voor de boerderij. Een ander punt van zorg is de ontsluiting van het nieuw aan te leggen industrieterrein Russchemors. Gepland is slechts één uitgang, aan de Oude Eibergseweg, wat volgens de Gemeenschapsraad een onveilige situatie gaat opleveren.
In samenwerking met het nieuwe Natuurpark Kronenkamp is DKK Gelderland, de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen in Gelderland, gevraagd een inventarisatie te doen naar de voorhanden zijnde ontmoetingslocaties (ruimten en lokalen) in Neede. Het opgestelde overzicht laat twintig locaties zien waar mensen samenkomen, variërend van feestzaal en bibliotheek tot sportkantine. De open vraag is wat het dorp naar de toekomst toe nodig heeft en in stand kan houden. Op een later tijdstip zal daaraan aandacht worden geschonken.

Ook het nieuwe Natuurpark Kronenkamp krijgt een ontmoetingscentrum. Ger Borgers, voorzitter van de Stichting Natuurpark Kronenkamp, gaf na afloop van de vergadering een mooie presentatie over de voortgang van het natuurpark. Na de presentatie van Borgers, gaf de DKK Gelderland bij monde van Sabine Salomons een presentatie over de gevolgen van de nieuwe privacywet AVG voor verenigingen en stichtingen.

Wie zich wil inzetten voor de leefbaarheid van het dorp Neede en meer invloed wil hebben op de toekomstige ontwikkelingen, kan zich via de website melden bij de Gemeenschapsraad. Nieuw is het plan om de functie van secretaris, een bestuursfunctie, te splitsen in een secretaris en een vrijwilliger bestuurssecretariaat. De nieuwe medewerker bestuurssecretariaat vervult geen bestuursfunctie en krijgt de wettelijke vergoeding voor vrijwilligerswerk. Geïnteresseerden kunnen zich ook daarvoor melden. gemeenschapsraadneede.nl