Tussenstaphuisinitiatiefnemers Bianca Wessels (l) en Jessie Bol met de obligatie. Foto: Rob Weeber
Tussenstaphuisinitiatiefnemers Bianca Wessels (l) en Jessie Bol met de obligatie. Foto: Rob Weeber Foto:

Stichting Tussenstaphuis geeft obligaties uit

EIBERGEN - Nu de vergunning voor de huisvesting en bijbehorende dienstverlening rond is, maakt de Stichting Tussenstaphuis zich op voor de opening en exploitatie. De bedoeling is dat het Tussenstaphuis rond 1 juli geopend wordt aan de Nieuwstraat in Eibergen. Vanaf die tijd kunnen de eerste bewoners zich melden. De begroting met betrekking tot onder meer huur en zorgurenvergoeding is rond, maar wat nog ontbreekt is investeringskapitaal voor belangrijke randzaken als brandveiligheid en certificeringskosten HKZ voor een stichting. Het bestuur bedacht daarvoor een innovatieve oplossing, de uitgifte van obligaties.

Het Tussenstaphuis biedt jongeren van 18 tot 23 jaar, al dan niet met een verstandelijke beperking in het autistisch spectrum en een IQ vanaf 80, een mogelijkheid om zelfstandig te kunnen wonen, met inbegrip van een stuk begeleiding. Volgens initiatiefnemers Bianca Wessels en Jessie Bol is het plan om obligaties uit te geven in overeenstemming met het gedachtegoed van het Tussenstaphuis. "Misschien was een crowdfunding-actie het meest voor de hand liggend", begint Wessels, "maar dat strookte niet helemaal met onze doelstelling. In de afgelopen tijd hebben we een groot draagvlak geconstateerd bij de maatschappelijke omgeving. De mensen en instanties om ons heen hebben bewondering en waardering voor ons project en de manier waarop we het aanpakken. We hebben onze gehele inventaris al rond, nagenoeg geheel geschonken door mensen die het Tussenstaphuis een warm hart toedragen. Daar past iets innovatievers bij dan een crowdfunding actie. Met dit laatste middel haal je weliswaar ook geld uit de markt, maar dat gaat meer richting donatie. Met de uitgifte van obligaties willen we onze ondersteuners iets tastbaars geven, een officieel document. Daarmee doen we ook beter recht aan het gevoel van draagkracht dat voor onze stichting leeft. Verder hebben we gewoon geld nodig om een aantal verplichte investeringen te doen. Samen met het bestuur hebben we alles grondig uitgezocht en bovendien bij de notaris statuten laten opmaken. Zo weten we zeker dat we aan alle wettelijke regels voldoen."
Het plan is om 600 obligaties à vijftig euro uit te geven met een looptijd van maximaal tien jaar. Iedere obligatie is officieel genummerd en wordt vastgelegd in een register. Iedere drie jaar wordt twintig procent van de verkochte obligaties uitgeloot. Het inlegbedrag wordt dan teruggestort, inclusief een rentevergoeding van 1%. Inmiddels zijn er al meer dan honderd verkocht. De actie is eindig.
Het is volgens de initiatiefnemers zeker niet zo dat de verkoop van obligaties de toekomstige rentevergoedingen moeten gaan dekken. Een sluitende meerjarenbegroting is opgesteld en die laat zien dat de rente uit de lopende exploitatie kan worden betaald. Voorwaarde is wel dat het break-even aantal van zeven bewoners overschreden wordt en dat is de verwachting. Voor meer informatie over de uitgifte van obligaties is er op woensdag 13 juni een informatieve uitgifteavond in het Tussenstaphuis, Nieuwstraat 43/45 Eibergen. Intekenen is op die avond ook mogelijk. Belangstellenden kunnen desgewenst één maar ook meer obligaties kopen.


www.tussenstaphuis.nl


Zonnebloem Eibergen huldigt jubilaris

EIBERGEN - In de vrijwilligersvergadering van 29 mei is Dini Floors gehuldigd vanwege het feit dat ze al tien jaar lang als vrijwilligster aan de Zonnebloem verbonden is. Uit handen van de voorzitter van de regio Oost-Achterhoek, Vincent Elferink, kreeg zij een zilveren insigne opgespeld en kreeg ze de bijbehorende oorkonde en een mooi boeket.

De voorzitter prees Dini Floors, vanwege haar trouw en integriteit. "Bezoekwerk is de hoeksteen van de Zonnebloem en voor vele mensen met een fysieke beperking is een bezoekje van een vrijwilliger een lichtpuntje in hun leven," aldus Elferink. Geke Gijgink, hoofd bezoekwerk, overhandigde Dini Floors namens de afdeling een doosje bonbons en een VVV-bon.
Bij de Zonnebloem afdeling Eibergen zijn vrijwilligers altijd welkom. Naast het bezoekwerk kan men zich ook verdienstelijk maken bij activiteiten, het vervoer van gasten bij de maandelijkse bijeenkomsten en allerlei hand- en spandiensten. De Zonnebloem is ook dringend op zoek naar een secretaris. Voor info kan men mailen naar zonnebloemeibergen@live.nl of bellen met voorzitter Frieda van Enk op 0545 - 477815.