De locatie waar de nieuwe N18 de bestaande weg, de Munsterdijk, afsnijdt. Foto: Rob Weeber
De locatie waar de nieuwe N18 de bestaande weg, de Munsterdijk, afsnijdt. Foto: Rob Weeber Foto:

Nieuwe bewegwijzering op wegennet rond N18 pas in oktober gereed

BERKELLAND - De nieuwe N18 is alweer enige tijd in gebruik, maar de bewegwijzering op het onderliggend wegennet zal naar verwachting pas eind oktober gereed zijn. En dus kan het gebeuren dat je denkt de juiste richting te hebben gekozen, maar ineens doodloopt op de nieuwe N18. Zo ook in Berkelland. Inmiddels is de gemeente Berkelland met een afplakactie begonnen op de bestaande borden die moet voorkomen dat in- en omwonenden, bezoekers en toeristen op een dood spoor belanden. Het late gereedkomen van de juiste bewegwijzering is volgens de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBw) niet het gevolg van slechte planning maar van eerder gereed komen van de N18.

Door Rob Weeber

Het was ooit het monopolie van de ANWB, maar inmiddels is bewegwijzering een taak van de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd). Ze heeft tot taak uniformiteit en continuïteit in de bewegwijzering te bieden zodat fietsers en automobilisten op een veilige en snelle manier van A naar B komen. De dienst is gevestigd binnen het gebouw van Rijkswaterstaat (RWS) in Utrecht. Als er een nieuwe weg wordt aangelegd, dan wordt een nieuw bewegwijzeringsplan opgesteld. Alle wegbeheerders (gemeenten, provincies en Rijk) hebben daar zeggenschap in. Pas als de formele vaststelling achter de rug is, kan de planning worden gemaakt en uiteindelijk het werk uitgevoerd. De vraag is hoe het kan dat de N18 al klaar is, maar de bewegwijzering voor het onderliggende wegennetwerk achterloopt.

Navraag bij de NBd leert dat de bewegwijzering van het onderliggende wegennet nog niet klaar is omdat pas deze maand de goedkeuring wordt verwacht van alle, in dit geval acht, wegbeheerders. Deze toestemming is nodig om het definitieve, formele bewegwijzeringsplan op te kunnen stellen. Vervolgens moet de minister van I&W het plan vaststellen, waarna de realisatie kan starten. De planning is dat de werkzaamheden in oktober afgerond moeten zijn. Deze planning is al in 2017 opgesteld. Vooruitlopend op de definitieve uitvoering heeft de aannemer van RWS, Noaber 18, met de wegbeheerders een afplakplan opgesteld. Het is de taak van de betreffende gemeente om de bebording binnen de komgrenzen van de eigen gemeente af te plakken totdat de nieuwe bebording klaar is. De gemeente Berkelland heeft dat deze week ingepland en in gang gezet. Van een verlate planning is volgens de NBd geen sprake. Omdat de nieuwe N18 eerder gereed is gekomen, heeft men daar prioriteit aan gegeven.

Ook volgens de gemeente Berkelland is er geen sprake van een verlate planning. Zij immers volgt de richtlijnen en handelswijze van de NBd. Desalniettemin kun je je afvragen of het afplakplan niet wat eerder in gang had kunnen worden gezet. De N18 is immers al een maand open. En zo zijn er nog meer vragen te bedenken. Waarom duurt het vaststellen van een bewegwijzeringsplan zo lang? En als dat zo is, waarom is dan met de planning niet eerder begonnen? Het traject was bekend. Waarom kunnen beide trajecten (plan voor N18 en voor onderliggend wegennet) niet tegelijkertijd worden gepland? Navraag hierover geeft geen nieuw inzicht. De NBd houdt vast aan haar gevolgde procedure, want: die is geheel conform planning...


Foto's Dinie Wikkerink in De Scheper

EIBERGEN - In Museum De Scheper in Eibergen is van 12 juni tot en 14 juni een expositie te zien van foto's van Dinie Wikkerink.

Licht is het belangrijkste thema in het werk van fotografe Dinie Wikkerink. Het merendeel van haar foto's is in de huiselijke omgeving gemaakt. Sinds 1993 werkt ze aan dit thema en ziet ze het als een uitdaging om binnen de beperking van de huiselijk omgeving haar werk verder te ontwikkelen. De omgeving verandert niet maar wel de manier waarop ze ernaar kijkt.

Dinie Wikkerink arrangeert niet, zij doet verslag van wat zij ziet. Ze probeert bijzondere lichtmomenten te vangen. Het licht dat de ruimte anders doet beleven of de aanwezige objecten een nieuwe beeldende betekenis geeft. Het goede moment is belangrijk, een paar seconden eerder of later zou het anders zijn. Het is een zoeken naar het minimale dat toch nog zeggingskracht bezit, licht dat er is bij gratie van de duisternis en op bijna abstracte wijze uitdrukking geeft aan begrippen als stilte, eenvoud en intimiteit.

Op de expositie in De Scheper zullen werken te zien zijn uit de serie '16.00 uur' (1993), waarmee ze afgestudeerd is aan de academie. Ook een aantal werken uit de serie THUIS (2011), die in de prijzen viel in Florence. Het overige deel van de expositie wordt gevuld met recente beelden, sobere beelden die ook als abstractie gezien kunnen worden.

Een foto van Dinie Wikkerink. Foto: Dinie Wikkerink