Lijn 74 op weg naar Haaksbergen en Enschede. Foto: Rob Stevens
Lijn 74 op weg naar Haaksbergen en Enschede. Foto: Rob Stevens

´Hoe kom ik met het OV straks in Haaksbergen?´

BERKELLAND - Busvervoerder Arriva dreigt de dienstregeling van de buslijnen 73 en 74 aanzienlijk te versoberen. In het vervoersplan voor 2019 heeft de vervoerder aangegeven dat in de toekomst de buslijnen 73 en 74 (vanuit Doetinchem en Winterswijk naar Enschede en terug) niet meer over Haaksbergen zullen rijden, maar gebruik zullen maken van de Nieuwe Twenteroute N18. In de nieuwe dienstregeling verdwijnen de lijnbussen mogelijk uit het centrum. Het dichtstbijzijnde opstappunt is dan zes kilometer verderop. Dat zou grote gevolgen hebben voor leerlingen uit Neede en Eibergen die naar het Assink in Haaksbergen gaan, voor studenten in Enschede en forensen die van het openbaar vervoer gebruik maken. In een motie wordt in de raadsvergadering van dinsdag 19 juni daarover verontrusting uitgesproken en actie gevraagd van de wethouder.

Door Rob Stevens

In de motie van de PvdA wordt van wethouder Anjo Bosman een assertieve houding gevraagd om dit tij, dat niet goed zou zijn voor de leefbaarheid van met name Eibergen en Neede, te keren. De aantrekkelijkheid van het onderwijsaanbod in Neede en Eibergen wordt hierdoor ook versoberd. Zo'n beetje raadsbreed, ook coalitiepartij VVD sluit zich aan, roepen partijen haar daarom op in gesprek te gaan met de vervoerder, gedeputeerden van de provincies, de reizigersorganisatie in de provincie en andere partijen.

Het bestaan van de reizigersorganisatie lijkt voor de wethouder onbekend. Wethouder Anjo Bosman: "Wij hebben een gesprek gehad met de vervoerder en het Assink, hier in het gemeentehuis. Wij hebben onze wensen daarin kenbaar gemaakt. Die wensen nemen beide partijen mee naar de provincie. De leefbaarheid van de regio maar ook de betaalbaarheid van de dienstregeling zijn daarbij kwesties. In het gesprek zijn een aantal zaken aan de orde geweest. Bij het danspaleis komt een opstap-overstap-punt direct naar Haaksbergen. Er komen twee opstappunten in Eibergen, één zou er aanvankelijk vervallen. Verder is er sprake van een scholierenlijn naar Haaksbergen vanuit Eibergen. Voor mensen die naar Enschede willen is de nieuwe dienstregeling een voordeel, zij zijn sneller op hun plaats van bestemming. Op dit moment zijn wij nu verder geen gesprekspartner. Ik wacht de uitkomst van dat gesprek af."

De PvdA, bij monde van Hans Pelle en Betsy Wormgoor, is er niet gerust op. Met D66 en de VVD vinden zij de wethouder niet assertief genoeg. Hans Pelle: "De service wordt gewoon een stuk minder." Verbaal wordt er stevig getrokken aan de wethouder wat meer actie te ondernemen. Zonder al te veel resultaat. De wethouder wil het overleg met de provincie eerst wat tijd gunnen. Hans Boxem van de VVD gooit het over een andere boeg. Hij oppert uiteindelijk de motie wat meer als een opdracht en steun in de rug voor de wethouder te formuleren. Na een schorsing van de vergadering deelt Betsy Wormgoor van de PvdA mee dat de motie de eerstvolgende vergadering opnieuw zal worden ingediend. De inzet wordt, nog meer, de wethouder "Bestuurlijk een steviger bodem te verschaffen. Een duwtje in de rug. Daarom zal ze zich, samen met de wethouder, over de formulering van de motie buigen. Om het openbaar vervoer voor de gemeente en buurgemeenten te optimaliseren. Er is alle vertrouwen in de wethouder."