Moeten leerlingen straks overstappen op weg naar Haaksbergen? Foto: Rob Stevens
Moeten leerlingen straks overstappen op weg naar Haaksbergen? Foto: Rob Stevens

Nieuw vervoerplan met consequenties voor reizigers

'Knollen voor citroenen? Of toch niet?'

ACHTERHOEK/TWENTE - Medio december gaat een nieuw vervoerplan in dat consequenties heeft voor reizigers uit Eibergen en Neede. De lijnen 73 en 74 komen in dat plan niet meer door het centrum van Haaksbergen. Lastig voor scholieren en forensen die werkzaam zijn in Haaksbergen. Woensdag stond dit thema daarom wederom op de agenda van de raadsvergadering, net als de week ervoor.

Door Rob Stevens

Alle fracties zien het belang van een goed openbaar vervoer voor de leefbaarheid van Berkelland, in dit geval met name voor Eibergen en Neede. In dat verband werd de motie van afgelopen week geherformuleerd, nu expliciet met de bedoeling de verantwoordelijke GB-wethouder, Anjo Bosman, een raadsbrede steun in de rug te geven. Om zo meer geharnast in gesprek te gaan met de vele betrokken partijen en er het meest optimale voor Berkelland uit te halen.

De wethouder benadrukt echter in het debat met de raad steeds maar weer wat er tot nu toe wél is bereikt. Bijvoorbeeld een snelle(re) busverbinding tussen Doetinchem, Eibergen en Enschede. En welke partijen allemaal betrokken zijn geweest bij het vervoersplan. Met name Wormgoor van de PvdA en Boer van D66 zijn niet overtuigd van haar inzet. Zij vinden dat de wethouder niet duidelijk kan maken met wie ze nu heeft gesproken (PvdA) en dat ze onvoldoende oog heeft voor wat de raad dwars zit: een dreigende verslechtering van de busverbinding met Haaksbergen (D66). Boer: "U probeert ons iets te verkopen wat wij helemaal niet willen. Het lijkt of u ons knollen voor citroenen wilt verkopen." Boxem van de VVD heeft het over: "Redden wat er nog te redden valt."

Tijdens de vergadering worden nieuwe informatiebronnen ingebracht. Daaruit zou blijken dat de lijnen 73 en 74 door Haaksbergen inderdaad verdwijnen. En ook de nieuwe optie dat leerlingen uit Eibergen bij het Danspaleis onderweg kunnen overstappen richting Haaksbergen, verdwijnt om redenen van verkeersveiligheid weer van tafel.

Ook de raad in Haaksbergen maakt zich zorgen. De verantwoordelijk wethouder daar, Jan-Herman Scholten, zegt toe zich sterk te maken voor uitvoering van een raadsbrede motie waarin de wethouder wordt opgeroepen te redden wat er te redden valt. Raad en wethouder lijken daar meer eensgezind dan in Berkelland.

Twee dagen later ziet de wereld er weer anders uit als blijkt dat buslijn 53 van Keolis, die nu rijdt tussen Hengelo en Haaksbergen, wordt doorgetrokken naar Eibergen. Er is nog een klein mitsje, de provincie moet nog akkoord gaan.

De wethouder is tijdens het debat onduidelijk wat de raad van haar wil. Nog eenmaal sputtert ze over wat er allemaal al wel is bereikt. Bosman: "Het vervoer blijft gegarandeerd." In de raad wordt gezucht. Boer dreigt met 'Een andere motie'. De wethouder kiest daarop eieren voor haar geld. Anjo Bosman: "Het is belangrijk naar de raad te luisteren, deze te omarmen. Ik adviseer de raad deze motie over te nemen." De vrijdag dat de raad en het college hun reces vieren met een uitje komt het bericht van de doortrekking van lijn 53.