Bakker ten Cate in Neede in 1895. Foto: archief HKN
Bakker ten Cate in Neede in 1895. Foto: archief HKN

Expositie Geur van brood

NEEDE - Op elke hoek van de straat een bakker. Zo was het straatbeeld circa 100 jaar geleden. Historische Kring Neede laat in de Oale Smederieje, Borculoseweg 4 in Neede met de foto-expositie Geur van brood zien hoe de tijd is veranderd. Prachtige foto's van personen die zorgden voor het dagelijks brood worden getoond. Ook zijn mooie beelden van de panden van vergane glorie en het werk als bakker te bekijken. De expositie is van 4 juli tot en met 22 september geopend op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur.

"Op deze manier laten we als historische vereniging zien dat we bezitten over een rijk gevuld archief met prachtig beeldmateriaal. Door een foto-expositie kunnen bezoekers genieten van deze historische beelden. De foto's zullen zeker reacties oproepen. Het zou mooi zijn dat wij van de getoonde foto's aanvullingen en ontbrekende gegevens ontvangen", laat Johan Klein Nijenhuis van de werkgroep archief weten.
Naast de foto's worden andere bakspullen uit vervlogen tijden getoond. De toegang is gratis.

Foto Bakkerij ten Cate
In 1895 was hier bakkerij ten Cate gevestigd. Hij werd in 1906 opgevolgd door bakker Willem Weevers en vervolgens in 1948 door bakker Gerrit Thijsen. De winkel werd in 1965 omgetoverd tot Herenkapperszaak van Rein Brouwer. Evert Meulenkamp start hier volgens van 1983 tot 1996 een fotozaak. Nadien waren hier nog Kids Boetiek (gebruikte kinderkleding) en vanaf 2003 tot circa 2010 Kleinvakhoekje gevestigd. Momenteel in gebruik als Boetiek en Welness-studio. Foto: archief HKN