Team 'Niet te raden' (Mark, Mylan en Thijs) van Monique Coiffure en Roy Leferink snelt het parcours af. Foto: Rob Weeber
Team 'Niet te raden' (Mark, Mylan en Thijs) van Monique Coiffure en Roy Leferink snelt het parcours af. Foto: Rob Weeber

Formule 1 spanning in wandelpark De Maat

EIBERGEN - De leerlingen van Diensten & Producten en van de gemengde, theoretische leerweg van het Assink Lyceum hielden dinsdagmiddag in een zonovergoten en drukbezocht wandelpark De Maat hun eerste zeepkistenrace. Na weken van bouwen in de fabriekshal van Van Wijnen Eibergen was het eindelijk zover dat ze hun zelfgemaakte zeepkist op de baan konden 'starten'.

Door Rob Weeber

En dus was het feest, met racen, schmink, springkussen en buitenterras. Vanaf het brugtalud was een honderdzestig meter lang parcours afgezet. Niets was aan het toeval overgelaten, maar het kon helaas niet verhinderen dat een aantal equipes toch voortijdig de strobalen inreed. Balen dus! De bouw was onderdeel van het praktijkexamen, er moest iets met hout, metaal, video en dergelijke gemaakt worden. Het onderstel was standaard en werd door Vermeulen Profile Car & Tyreservice,Te Koppele Eibergen en Van Wijnen gesponsord, de opbouw werd door de leerlingen en hun begeleiders verzorgd, compleet met sponsorbenaming. Want ook dat was opdracht, de leerlingen moesten zelf hun sponsor vinden. Daarnaast konden bedrijven hun eigen kist laten rijden.
De deelnemende teams hadden originele namen bedacht, zoals De Flugelmeisjes, Lampenkampschoenzool, Formule 1, Iemand nog een wiel nodig?, Niet te raden en Brancorea.
Winnaar bij de leerlingen werd de kist van Bouwafdeling Assink. Het team van de gemeente won in de categorie bedrijvenzeepkist. Het plan is dat de zeepkistenrace elke vijf jaar van start gaat.


'Als mensen zorg nodig hebben, krijgen ze zorg'

BERKELLAND - Een aantal taken van de landelijke overheid zijn overgeheveld naar de gemeenten, waaronder de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Jeugdzorg. Het uitgangspunt was steeds dat de uitvoering van deze taken zou gebeuren met de middelen die Berkelland daarvoor van het rijk krijgt. Tot voor kort leek dit financieel geen probleem. Echter, een dag voor de verkiezingen kwam de verantwoordelijke wethouder Marijke van Haaren met de boodschap dat het boekjaar 2017 wordt afgesloten met een negatief resultaat van 1.656.000 euro. Het tijdstip van deze boodschap en de hoogte van het bedrag valt niet goed bij de oppositie. In een motie dringen deze partijen aan op verbeterpunten.

Door Rob Stevens

Alle partijen zijn het er wel over eens dat inwoners de zorg moeten krijgen die ze nodig hebben. Jacqueline Bussink van D66 vreest dat er sprake is van een structureel tekort. Hoe moet dat worden opgevangen? Ook zijn er bedenkingen bij het bedrag dat Berkeland moet ophoesten om de kosten bij andere gemeenten op te vangen in de zwaardere jeugdzorg, het vereveningsfonds. Leo Morren van GroenLinks vraagt zich af of de wethouder heeft geslapen of dat het overmacht is. GroenLinks is bang dat het tekort nu wordt afgewenteld op het personeel en de geleverde zorg. Boxem van collegepartij de VVD vindt dat er niet veel mis is met wat de oppositie vraagt van het college in de motie. Hij vraagt de wethouder zich niet te makkelijk neer te leggen bij het tekort. Hij daagt het college uit te zoeken naar mogelijkheden om de kosten te verlagen. Met bijvoorbeeld een betere invulling van het instrument Ondersteuning Thuis (OT). Preventie kan immers een duurdere vervolg zorgvraag voorkomen.

Wethouder Marijke van Haaren (CDA) zegt dat ze de raad die informatie niet eerder kon leveren, omdat het niet eerder bekend was. Van Haaren: "De ambtelijke organisatie had de cijfers gewoonweg niet eerder in beeld. Veel lasten werden pas in 2018 verwerkt. Veranderprocessen zijn complex. De transformatie kan uiteindelijk wel tien jaar in beslag nemen. Het vereveningsfonds is er om gemeentelijke risico's af te dekken in de zwaardere jeugdzorg, uit solidariteit. De hulpvraag is aanzienlijk gestegen en de loonkosten eveneens. Meer dan zeventig procent van de gemeenten kampen met dezelfde problemen in het sociaal domein. Met alleen de rijksbijdrage gaat het wegwerken van het tekort niet lukken. Dat bedrag win je niet terug met welke maatregel dan ook."

Boxem wijst erop dat de decentralisatie juist ten doel had kosten te besparen. De gemeente zit voor een goede inschatting van de zorgvraag dichter bij de burger met diens zorgvraag. Hij ziet het probleem dat de kosten stijgen terwijl er geen instrumenten beschikbaar zijn om daarop invloed uit te oefenen. De wethouder krijgt het voordeel van de twijfel. Hij verwacht in februari informatie over hoe de kosten omlaag kunnen worden gebracht.

'De ambtelijke organisatie had de cijfers gewoonweg niet eerder in beeld'

Van Haren heeft het laatste woord. Een nieuw plan in oktober lijkt haar niet nodig, dat is er al. Ze zegt toe de raad te betrekken bij het meedenken over de uitvoering van de WMO en jeugdzorg. De zorgvraag moet binnen het beschikbare budget beantwoord worden. Kosten moeten inzichtelijker en sneller dan nu duidelijk worden. De gemeentelijke financiƫle huishouding moet beter op orde komen. Van Haaren: "Niettemin, als mensen zorg nodig hebben, krijgen ze zorg."