Wie wordt het beste Gelderse familiebedrijf?

REGIO - Welk Gelders familiebedrijf presteert het beste? Niet alleen qua economische prestaties, maar vooral qua maatschappelijke impact.

Wie zo'n bedrijf kent zelf zo'n bedrijf heeft, kan zich aanmelden bij het Gelders Familiebedrijven Gilde. De winnaar wordt dit jaar bekendgemaakt door staatssecretaris Mona Keijzer van EZK tijdens de Familiebedrijven Dag op 21 november 2018 in Nijmegen.
Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de Gelderse economie. Bijna 70 procent van de Gelderse bedrijven zijn familiebedrijven. Zij zorgen voor een derde van de werkgelegenheid in de provincie. Toch overleeft 40 procent van de familiebedrijven een bedrijfsopvolging niet. De overlap van familie, eigendom en bedrijf maken snelle groei en internationalisering ingewikkeld. Hiervoor is specifieke kennis en ondersteuning nodig.

Actieagenda
De Gelderse familiebedrijven hebben hiervoor met werkgeversorganisaties en onderwijsinstellingen een actieagenda opgesteld om de ontwikkelkracht van familiebedrijven te versterken. De nadruk ligt op het ontwikkelen en delen van kennis waardoor deze bedrijven hun belangrijke rol in de samenleving kunnen blijven spelen.
Wat nodig is en goed werkt om de ontwikkelkracht te versterken wordt onderzocht door het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim. "We gaan onderzoeken hoe familiebedrijven hun innovatiekracht versterken door actief hun netwerk uit te breiden en in te zetten", zegt lector Ilse Matser van Windesheim. De eerste resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op de Familiebedrijven Dag.
Gelderland zet familiebedrijven in de spotlights met de Gelderse Familiebedrijven Award. Een initiatief van het Gelders Familiebedrijven Gilde, provincie Gelderland en dagblad De Gelderlander. Familiebedrijven zijn duurzame bedrijven die investeren in de toekomst. Gezocht wordt naar het Gelderse familiebedrijf met de beste prestaties en de meeste maatschappelijke impact. Een bedrijf aanmelden kan via www.geldersfamiliebedrijvengilde. De winnaar wordt gemaakt door de staatssecretaris van EZ, Mona Keijzer, tijdens de Familiebedrijven Dag op 21 november van dit jaar.


Fietsen op de grens van Achterhoek en Twente

RUURLO – Op de fiets door het grensgebied van Achterhoek en Twente op zondag 8 juli. Met zicht op de verschillende landschappen gevormd door het kruiende landijs in de voorlaatste ijstijd. Langs stuwwallen, rivierduinen, beekdalen, oude essen en heidevelden. De start is vanaf de parkeerplaats bij landgoed Ampsen, Ampseseweg in Lochem om 14.00 uur.

Het is een mooie tocht door afwisselend landschap dat gevormd is door de geschiedenis en door agrarische activiteit. De sporen van die geschiedenis zijn nog steeds duidelijk zichtbaar. IVN-gidsen van de afdeling Noord-Oost Achterhoek vertellen er onderweg meer over. De start is bij een van de Achterhoekse landgoederen, landgoed Ampsen en gaat verder langs de stuwwallen van Markelo, de kasteeltjes in Diepenheim en de kenmerkende dekzandruggen bij Gelselaar. Een fietstocht door het opvallende landschap van deze streek waar de geschiedenis nog tastbaar aanwezig is. De tocht duurt circa drie uur. Onderweg is er een koffie- en theestop. Aanmelden is niet nodig. Meefietsen is gratis. Meer informatie via ivnnma@gmail.com.