Een grenspaal, te vinden in het boek Dinxperlo in oude ansichten. Foto: PR
Een grenspaal, te vinden in het boek Dinxperlo in oude ansichten. Foto: PR Foto:

Fietsen over grenzen in de Achterhoek

ACHTERHOEK - Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt tot en met 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen.

Stichting Kasteelstad organiseert een vierdelige serie fietstochten door de omgeving van 's-Heerenberg. Op woensdag 18 juli is de slotdag met keuze uit verschillende fietstochten. Een route fietsen kan op eigen gelegenheid. Starttijd tussen 10.00 en 12.00 uur in 's-Heerenberg aan de parkeerplaats aan de Emmerichseweg naast grenscafé 'de Peer'.

In het kader van het erfgoedfestival en 250 jaar grens heeft VVV Dinxperlo een fietstocht uitgezet langs de grens met verschillende grensovergangen. De fietstocht loopt zowel door Nederland als Duitsland. Er is keuze uit drie verschillende afstanden. De langste route loopt naar het Duitse Burlo waar in 1766 het verdrag van Burlo werd getekend. Daarmee werd de grens, zoals we die nu nog kennen, vastgelegd. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij VVV Dinxperlo, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo.

Smokkeltocht met gids
Wandel op woensdag 11 of 18 juli mee met een smokkelgids langs de Duits-Nederlandse grens. De gids vertelt onderweg smeuïge verhalen over het smokkelverleden dat zich hier op de grens heeft afgespeeld. De tocht start om 13.30 uur bij VVV Dinxperlo. Aanmelden kan op beide dagen tot 12.00 uur bij het VVV kantoor, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo.

De wandelroute GrenzeLoos is een bewegwijzerde wandelroute door de grensdorpen Dinxperlo en het Duitse Suderwick. De landsgrens loopt in deze dorpen dwars over de stoeptegels. Ontdek aan de hand van oude anekdotes het bijzondere grensverleden van dit grensgebied. Het routeboekje is verkrijgbaar bij VVV Dinxperlo, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo. De route start bij Toeristisch Overstappunt (TOP) Brüggenhütte, Hahnerfeld 23 in Isselburg of bij Toeristisch Overstappunt (TOP) Welinkbos, Aaltenseweg in Dinxperlo.