De leerlingen van obs De Hofmaat met hun afsprakencertificaat. Foto:PR
De leerlingen van obs De Hofmaat met hun afsprakencertificaat. Foto:PR Foto:

Les over gebruik smartphones in verkeer

NEEDE/GEESTEREN - Op de fiets? Even niets… Dat is de les die kinderen van de bovenbouw van de Keikamp in Geesteren en de Hofmaat in Neede afgelopen week hebben geleerd van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Zij kregen een les verkeersvoorlichting over de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer; het motto van de les was 'Aandacht op de weg'. Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een veertig procent grotere kans op een verkeersongeval. Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor VVN om samen met de leerlingen hier aandacht aan te geven. Ook kinderen van de Heuvelschool in Borculo hebben onlangs deze les gehad.

Afspraken maken
Tijdens de les is samen met de leerlingen gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.
De leerlingen hebben in groepjes oplossingen bedacht en afspraken gemaakt om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken zijn klassikaal geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze hebben de kinderen ondertekend en in de klas opgehangen. Alle leerlingen ontvingen ook een persoonlijke afsprakenkaart waarop ze een afspraak met zichzelf hebben geschreven over hun mobielgebruik op de fiets. Deze afsprakenkaart nemen ze mee naar huis om met hun ouders/verzorgers te bespreken.

Op de fiets? Even niets… is onderdeel van het programma Klap 'm dicht! van Team Alert en Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in diverse gemeenten, in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland.

Excelsior Eibergen start met De Notenbende

EIBERGEN - Samen muziek maken is leuk. Daarom kunnen kinderen van 7 jaar en ouder vanaf september bij Excelsior Eibergen meedoen met De Notenbende. Dat is een echt leerorkest, waarin samen wordt gespeeld en samen wordt geleerd. Al vanaf de eerste les speelt elk kind op een echt instrument, dat hij of zij zelf heeft uitgekozen. Deelnemers kunnen kiezen uit dwarsfluit, klarinet, saxofoon, trompet, euphonium of slagwerk. Het instrument krijgt het kind in bruikleen van Excelsior; het mag mee naar huis. Kinderen krijgen een heel schooljaar elke week muziekles en vanaf de vijfde week spelen ze met alle kinderen samen in het orkest. Daar wordt niet alleen muziek gemaakt maar ook gerapt, gezongen en soms een muziekquiz gespeeld. Iedereen krijgt een eigen lesboek met een eigen inlogcode. Via internet kunnen kinderen zo meespelen met filmpjes en MP3'tjes, zodat thuis oefenen nog veel leuker wordt. Natuurlijk mogen de kinderen laten horen wat ze allemaal leren. Samen met de andere bendeleden worden optredens verzorgd bij concerten van Excelsior Eibergen. De Notenbende is elke donderdagmiddag van 16.00 tot 16.45 in de repetitieruimte van Excelsior Eibergen in Kulturhus 't Spieker. De eerste les is op donderdag 13 september. De lessen worden gegeven door Annemarie Westhuis. Opgave kan via de website (www.excelsioreibergen.nl), door te mailen naar info@excelsioreibergen.nl of door de achterkant van de verspreide flyers in te vullen en in de brievenbus van Excelsior in 't Spieker te doen (Kerkstraat 30).

De leerlingen van de Keikamp met het afsprakencertificaat. Foto: PR