Henk Bos in de dahliatuin in Rekken. Foto: Rob Weeber
Henk Bos in de dahliatuin in Rekken. Foto: Rob Weeber Foto:

Dahliatuin Rekken in teken 350 jaar Achterhoek

REKKEN - In 2010 bestond het Rekkens Volksfeest 100 jaar en dat was aanleiding om het veld voor de Piepermolen te beplanten met meer dan honderd verschillende soorten dahlia's. De tentoonstelling was een groot succes en sindsdien wordt de dahliatuin om het jaar aangelegd, nu voor de vierde keer, en dit jaar in het teken van 350 jaar Achterhoek.

Door Rob Weeber

De grond is eigendom van de Stichting Eibergse Molens die het iedere twee jaar ter beschikking stelt. In het tussenliggende jaar wordt er een gewas ingezaaid voor de eveneens tweejaarlijkse oogstdag. Het thema dit jaar is 350 jaar Achterhoek, aansluitend bij de officiële viering van het ontstaan van het woord Achterhoek door de dichter Willem Sluiter.

Henk Bos is vrijwilliger bij de Piepermolen en tevens betrokken bij de inrichting en het onderhoud van de tuin. "We werken met elf vrijwilligers aan de tuin en beginnen in januari al met het aanlegplan. Half april begint het uitzetten van de knollen en daarna het schoffel- en opbindwerk tot zo'n 60 cm hoogte. Door de warmte staat de tuin al volop in bloei en vraagt veel water. Twee tot drie keer in de week zijn we bijna een dag druk met sproeiwerkzaamheden. Maar het resultaat is er ook naar. Met 200 soorten en 3000 planten staat de tuin er prachtig bij. Het bloemencorso in Rekken verbruikt jaarlijks zo'n 1,2 miljoen bloemen, dahlia's dus. We hebben hier een fraaie diversiteit met mooie soortnamen als Caballero, Poeh, Micks Peppermint en Sweet Nathalie."

De ene soort is meer geschikt voor de vaas en de ander doet het beter in de volle grond. Geschat wordt dat er wereldwijd ongeveer 2500 soorten dahlia's bestaan.

"Omdat het thema 350 jaar Achterhoek is, hebben we van iedere Achterhoekse gemeente een bord geplaatst met inwoneraantal en wapen en/of vlag. Daarnaast hebben we van de niet meer bestaande Achterhoekse gemeenten hun wapen en/of vlag tentoongesteld. Aan de buitenzijde van het veld zijn de kleuren van de Nederlandse en Duitse vlag aangeplant. De oplettende voorbijgangen echter zal de blauwe kleur van onze vlag missen. Dat komt omdat er binnen de dahliafamilie twee kleuren niet te vinden zijn: groen en blauw. Die bestaan gewoon niet."

De officiële opening van de tuin vindt plaats op vrijdag 27 juli om 14.00 uur en wordt verricht door Boh Foi Toch-zanger Hans Keuper. Vanaf die dag zal de toegang tot de tuin versierd zijn met een grote boogpoort. Verder hangen er teksten en foto's van Willem Sluiter. In september, als tijdens de open monumentendagen de officiële viering van 350 jaar Achterhoek plaatsvindt, wordt Willem Sluiter met dahlia's uitgebeeld.

De tuin is overdag geopend en de toegang is gratis. Gezien het vele werk en de kosten echter, wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. Wie van dahlia's houdt, kan bovendien op de sluitingsdag van de tentoonstelling, 15 oktober, dahliaknollen aankopen. Op een enkeling na, zijn dan de knollen van alle aanwezige dahlia's te koop.

Dahlia Poeh. Foto: Rob Weeber
Dahlia Blondee. Foto: Rob Weeber
Dahlia Caballero. Foto: Rob Weeber
Dahlia Lady Nathalie. Foto: Rob Weeber
Het bord van de gemeente Berkelland. Foto: Rob Weeber
De dahliatuin rond de Piepermolen in Rekken. Foto: Rob Weeber