De stichtingsleden in hartje Beltrum. Foto: Stefan te Loeke
De stichtingsleden in hartje Beltrum. Foto: Stefan te Loeke Foto: Stefan te Loeke

'Stichting Naoberfonds Beltrum' ten bate van geheel Beltrum

BELTRUM - Met de verkoop van dorpshuis De Wanne, twee jaar geleden, werd door de betrokkenen van de toenmalige Wanne direct al geroepen dat de gelden die over zouden blijven eigenlijk ten goede zouden moeten komen aan de Beltrumse bevolking, aangezien het gemeenschapsgeld betreft. Zo geschiedde.

Door Henri Walterbos

Na een periode van brainstormen en een gedegen voorbereiding is vanaf begin september 2018 de Stichting Naoberfonds Beltrum een feit. Voorzitter wordt Paulien Boverhof. Naast haar maken Beltrummers Erik Branten, Pascal te Bogt, Joyce Ribbers en Thea Nijenhuis deel uit van het bestuur. Stefan te Loeke verzorgt de communicatie en is het creatieve brein van de Stichting. Paulien en Stefan zijn enthousiast over het Naoberfonds, dat in 2017 reeds zijn vorm kreeg.

Stimuleren
"Het fonds wordt in het leven geroepen om de gelden die door de Beltrumse bevolking bijeengebracht zijn rond 1976 voor de oprichting en exploitatie van het dorpshuis De Wanne, na de verkoop hiervan, deze gelden opnieuw ten goede te brengen aan de leefbaarheid van Beltrum," vertelt Paulien. "Voor het oude dorpshuis De Wanne, gerealiseerd in 1976, is een gemeenschapsvoorziening nieuwe stijl opgericht in de vorm van Kulturhus De Wanne. De overgebleven gelden worden beheerd door het Naoberfonds Beltrum. Deze heeft als missie en visie de initiatieven voor en door de Beltrumse gemeenschap te stimuleren, zodat voor de toekomst vele creatieve en innovatieve plannen met behulp van dit fonds gerealiseerd kunnen worden."

Een hele mond vol, maar in grote lijnen is dat het gehele verhaal. Om een goede afweging te maken zijn richtlijnen opgesteld. "Algemene richtlijnen die aangeven wat we als stichting in oprichting belangrijk vinden en specifieke voorwaarden. Alle aanvragen worden op deze punten getoetst", gaat Stefan verder.

Projecten
Het Naoberfonds kan en wil graag een bijdrage leveren aan velerlei projecten. "Uitgangspunt is dat het project inhoudelijk bijzonder, kwalitatief goed en uniek is," benadrukt Paulien. "Er moet voldoende vertrouwen zijn in de totstandkoming of uitvoering van een project. Projecten moeten in omvang en tijdsduur duidelijk omschreven zijn. Als uitgangspunt dient het project gericht te zijn op één van de drie punten; de leefbaarheid in Beltrum stimuleren en de burgerkracht versterken, de ideeën dienen innovatief, creatief en/of ondernemend te zijn en het dient ten goede te komen aan de uitstraling en profilering van Beltrum in de breedste zin van het woord."

Alleen financieel
Het is niet de bedoeling dat het Naoberfonds Beltrum de volledige kosten van een project financiert, maar enkel mede ondersteunt. De bijdrage kan bovendien alleen een financiële bijdrage zijn en geen uitvoerende taak. Bij uitzondering kan het fonds een bijdrage verlenen aan de startkosten van een nieuwe organisatie. "Het Naoberfonds Beltrum wil een fonds zijn wat langdurig in stand kan blijven ten behoeve van de Beltrumse gemeenschap en weloverwogen te werk gaat met het toekennen van steun. Er kan per jaar maximaal € 10.000,00 per jaar besteed worden, bij voorkeur verdeeld over vier kwartalen. "Bij uitzondering kan hiervan afgeweken worden, evenals de hoogte van het toe te kennen bedrag", weet te Loeke. Mocht de aanvraag dermate innovatief en van groot belang voor de Beltrumse gemeenschap zijn, dan kan het bestuur beslissen deze aanvraag te bespreken met de Raad van Overleg, de overlegpartner dat tevens als adviesorgaan dient voor de stichting, die eindverantwoordelijk blijft.