Wolken van stof of van ergernis?

In Achterhoek Nieuws van dinsdag 7 augustus las ik een interessant artikel met als kop 'Wolken van stof na afsluiting N315'.
De gemeente Berkelland trekt het boetekleed aan over al de niet juist ingeschatte gevolgen van alle veranderde verkeerssituaties binnen haar gemeentegrenzen. De gemeente gaat diep door het stof!
Want wat hebben we als gemeentelijke overheid de plank mis geslagen de afgelopen maanden.
Allereerst met de afsluiting van bijvoorbeeld de Kiefteweg door de komst van de N18. En vooral ook met de onduidelijke of liever gezegd het totaal ontbreken van de verwijzingsborden, borden doodlopende wegen en paden. Maar wel het laten zitten van de niet meer van toepassing zijnde oude verwijsborden. We hebben dit onterecht in de schoenen geschoven van het bedrijf die de bebording zou maken, die hadden niet op het versneld openstellen van de N18 geanticipeerd. En we hadden ook niet de provincie de schuld in de schoenen moeten schuiven. En zeker niet Rijkswaterstaat omdat die voorliep op deoorspronkelijke planning.
Haarlo was niet meer te vinden en ook Beltrum niet, dit zijn toch gewoon dorpen binnen de gemeente Berkelland. Maar ook de toeristen die de enige 2 campings in Eibergen zochten. We als gemeente hebben deze verwarring compleet over het hoofd gezien en onderschat dat dit weleens zou kunnen gaan spelen. Jammer dat we als gemeente niets gedaan hebben aan alle signalen van omwonenden. Helaas kregen zij te maken met radeloze bestuurders van auto's, vrachtauto's met oplegger, vakantiegangers met caravan en gelukkig dat zij er waren om mensen nog wegwijs te maken in de ontzettend onduidelijke situaties.
Dan ook nog niet proactief maatregelen vooraf nemen op bijvoorbeeld op de Leugemorsweg en de Achterste Russchemorsweg.

Oeps, bovenstaand is gedroomd, want zo staat het niet in het artikel!

De gemeente verklaart bij monde van de woordvoerder dat zodra de verkeersveiligheid in het geding is, de gemeente actie onderneemt. Heeft de woordvoerder wel begrepen wat er de afgelopen maanden zoal mis is gegaan? En hoe het precies zat met de verkeersveiligheid?
Het is jammer dat is dat de medewerkers bij de gemeente niet proactief reageren op veranderende omstandigheden en vervolgens niet adequaat reageren op signalen uit de samenleving.
En dan nog even wat betreft het al dan niet vermelden van datgene dat er staat te gebeuren aan wegomleggingen etc., dat wordt toch niet gelezen op de website door buitenstaanders en passanten met hun vervoersmiddelen.
Of denkt de gemeentelijk afdeling communicatie dat Nederland dat wel leest?
Nog even over de stof op de Achterste Russchemorsweg : 'Met de droogte van nu stuift het natuurlijk'. Dus gemeente, gewoon drie keer per dag nathouden, dat deed Noaber18 ook tijdens de aanleg van de N18!
Ik zelf heb bijvoorbeeld na de afsluiting van de Kiefteweg ter hoogte van Stokkersweg vier keer met de gemeente moeten mailen over de onhoudbare situatie op de Stokkersweg, zelfs met foto's erbij.
Regelmatig stonden er meer dan twee vrachtwagens op een doodlopende Stokkersweg die probeerden te draaien op de kruising met de Kormelinkweg of bij het zwembad. Het hele stuk achteruit rijden presteerde ook een enkele vrachtwagenchauffeur.
Ook moesten diverse vakantiegangers de weg gewezen worden naar de campings en petje af als het lukte om met een caravan te keren op de doodlopende Stokkersweg.
Overigens staat in het artikel dat de gemeente handhaaft. Wel, wij als bewoners van de Kormelinkweg hebben in de verwarrende periode nog nooit gezien dat er gehandhaafd werd als allerlei sluipverkeer de Kormelinkweg gebruikte om de afsluitingen te ontduiken. Nota bene een weg alleen toegankelijk voor aanwonenden.
Mijn derde en vierde mail aan de burgemeester zelf gericht. Eindelijk ging er iets gebeuren dat hout sneed, de nieuwe situatie normaliseerde in vrij korte tijd. Overigens een reactie aan mij van onze burgemeester zat er jammer genoeg niet in.
Ik hoop dat ik de gemeente Berkelland uit hun droom help en dat de zaak eens goed wordt opgeschud.
En vooral de hand in eigen boezem gaat steken en proactief aan de slag gaat bij de komende verkeersmaatregelen.


Piet Hoogers


Reactie gemeente Berkelland

Een woordvoerder van de gemeente Berkelland geeft aan, dat de klachten van inwoners serieus worden opgepakt en waar mogelijk zoveel mogelijk worden verholpen. Dat lukt niet altijd. Soms zijn er andere bewoners met andere belangen, of andere afwegingen te maken. Als het gaat om de verkeersveiligheid doet de gemeente geen concessies.


Corsoviering in dialect in Rekken

REKKEN - Zondag 19 augustus om 10.00 uur is er een viering bij de Dahliatuin in Rekken, naast de Piepermolen. Deze viering luidt het begin in van het Rekkens Volksfeest.

De viering staat in het teken van 350 jaar Achterhoek en daarom zal alles zoveel mogelijk in het dialect zijn. Hierbij staan de dichtregels: "Waer iemand duisent vreugden soek, mijn vreugt is in dees' achter-hoek" van Willem Sluiter centraal. De samenzang wordt ondersteund door een Groot Gelegenheidskoor onder leiding van Ineke van der Werf. Tevens heeft het muziektrio Heleni een aandeel in het geheel.

Na afloop kan men gezamenlijk koffie, thee en limonade drinken. Mochten de omstandigheden een viering buiten niet toestaan, dan wordt uitgeweken naar zaal Kerkemeijer.