Vrijwilliger Willie Ribbers van Vios Beltrum in het NOS Journaal van 20.00 uur. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger Willie Ribbers van Vios Beltrum in het NOS Journaal van 20.00 uur. Foto: Theo Huijskes Foto:

Vios B-vrijwilliger Willie Ribbers haalt NOS Journaal

Diverse clubs in problemen vanwege droogte

Door Theo Huijskes

BELTRUM-OOST GELRE - De langdurige hitte en een extreem lange droogteperiode hebben tot gevolg dat legio amateurvoetbalclubs in dit land geen raad weten met de aan de natuurgrasvelden aangerichte schade. Kan de voetbalcompetitie seizoen 2018-2019 in het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 september nog wel van start gaan? Deze vraag houdt inmiddels diverse voetbalverenigingen, en dan met name de verenigingen die niet over kunstgras beschikken, bezig. Thans, halverwege augustus stapelen zich her en der de problemen reeds behoorlijk op, vooral nu het merendeel van de clubs de voorbereidingen op de nieuwe competitie heeft opgestart. Voorbereidingen die voornamelijk bestaan uit een aantal wekelijkse trainingen en het spelen van nu oefen- en straks bekerwedstrijden. Geen zorgen echter bij Vios Beltrum, waar Willie Ribbers tomeloze inzet toont om de velden in conditie te houden. Dat haalt het NOS Journaal.

Ook in de Gelderse Achterhoek maken diverse clubs zich grote zorgen over de gevolgen van de reeds achter ons liggende droogteperiode, alsmede over datgene wat er mogelijk nog komen gaat. Ondanks alle geleverde inspanningen zijn tal van voetbalvelden in een erbarmelijk slechte staat. Bij diverse clubs is het gras zo slecht, dat trainingen uitgesteld moeten worden, laat staan dat er gedacht wordt aan het spelen van oefenwedstrijden.

NOS Journaal
Een vereniging in deze regio die zich weinig zorgen maakt over de gesteldheid van de velden is Vios Beltrum. Vrijwilliger Willie Ribbers is in zijn eentje dag en nacht in de weer om de velden te besproeien en daardoor in een goede staat te houden. Ribbers was afgelopen week zelfs nog te zien in het NOS Journaal van 20.00 uur. Bennie te Veluwe, voormalig voorzitter van Vios en tegenwoordig aanvoerder van de vrijwilligersgroep 'De Ondergrondse', vindt het allemaal prachtig. "Een groot compliment aan het adres van Willie. Hij staat er midden in de nacht voor op om de natuurgrasvelden in conditie te houden."
Bij sv Grol in Groenlo is er in die zin geen probleem omdat men de beschikking heeft over 2½ kunstgrasveld. Met betrekking tot de drie natuurgrasvelden is er daarentegen wel een probleem. Dit omdat er al circa vier weken een sproeiverbod van kracht is. Grolvrijwilliger Tonny Hartman geeft desgevraagd aan dat men noodgedwongen moet gaan werken met een aangepast trainingsschema om op die manier de velden zoveel mogelijk te sparen.

Opgepompt grondwater
Zustervereniging Grolse Boys probeert met alle voorhanden zijnde middelen de beide velden zo goed mogelijk te besproeien. "Na het verbod om water te pompen uit de Slinge, hebben wij zelf een puls geslagen", vertelt voorzitter Harry Paf. "Maar dat gaat allemaal mondjesmaat met het gevolg dat de velden beperkt groen zijn en bij lange na niet de kwaliteit hebben van voorgaande jaren. Met medewerking van de mensen van Hacron doen wij er alles aan om eind augustus gewoon een start te maken met de voorbereiding en dus de trainingen in de aanloop naar de nieuwe competitie 2018-2019." Lees verder op pagina 3