De vier generaties in vrouwelijke lijn. Foto: eigen foto
De vier generaties in vrouwelijke lijn. Foto: eigen foto

Dialectdienst bij museum Smedekinck

ZELHEM - Net als in beide voorgaande jaren organiseert de Lambertikerkgemeente in Zelhem in samenwerking met Museum Smedekinck ook dit jaar weer een dialectdienst. Deze wordt gehouden op zondag 19 augustus bij Museum Smedekinck, als het weer het toelaat in de open lucht. De kerkdienst begint om 10 uur. Iedereen is van harte welkom.

In de regio zijn er met enige regelmaat kerkdiensten in het dialect. "Voor mensen die van huis uit het dialect als moedertaal hebben meegekregen betekent een kerkdienst in het dialect een bijzondere ervaring", zegt Gerrit Wesselink, die de beide eerste dialectdiensten bij Museum Smedekinck leidde. "Door gebruik te maken van het dialect komt de betekenis van hetgeen we horen en beleven in het geloof, in het lezen van de Bijbel, in het zingen en bidden toch dichterbij. Uitdrukkingen en standaardbewoordingen worden net even iets anders weergegeven dan gewoonlijk het geval is en daarmee is de belevenis intenser, dichterbij."
Dit jaar wordt de dialectdienst geleid door Roelie Reiling. Zij is werkzaam bij 's Heeren Loo als predikant en geestelijk verzorger van mensen met een verstandelijke beperking en hun netwerk. Reiling is opgegroeid in Aalten en woont nu in Steenderen. Het Achterhoeks dialect is haar moedertaal, die ze tijdens de kerkdienst graag met de bezoekers wil delen.
Muzikale medewerking aan de dienst wordt verleend door blokfluitgroep Vivente.


www.museumsmedekinck.nl


Vier generaties in vrouwelijke lijn

BELTRUM - Femi Teselink uit Beltrum is er trots op dat ze de oudste van vier generaties in de vrouwelijke lijn is, nu haar achterkleindochter Saar Pasman is geboren. Femi was al een trotse overgrootmoeder, maar dan van een achterkleinzoon. Nu ze een achterkleindochter heeft, wil ze dat graag delen met velen. Op de foto staan: Femi Teselink-te Bogt, geboren op 22 oktober 1931; Carla Garstenveld-Teselink, geboren op 5 juli 1971; Lisa Pasman-Garstenveld, geboren 9 november 1987 en Saar Pasman, geboren op 7 juni 2018.


Euphonia en oud papier

EIBERGEN – Inwoners van Eibergen kunnen hun oud papier zaterdagochtend 18 augustus weer aan de weg zetten. Leden en ondersteunende groeperingen van muziekvereniging Euphonia gaan vanaf 09.00 uur op pad om het gebundeld, of in dozen verzameld papier op te halen.


Historische Kring Neede is present op Jammarkt

NEEDE - Met een zeer gevarieerd assortiment jam is de Historische Kring Neede (HKN) present op de Nationale Jammarkt op woensdag 22 augustus. Jammaakster Willy Lindeboom heeft wederom jams bereid met unieke smaakcombinaties. Elk jaar weten vaste bezoekers van de Jammarkt de kraam van HKN te vinden voor hun favoriete jamsmaak. Nieuw dit jaar is de verkoop van honing. De imker is aanwezig voor uitleg en het beantwoorden van vragen.

Speciaal tijdens de Jammarkt is bij de Oale Smederieje een gezellig terras ingericht. Een prima locatie om in het zonnetje of in de schaduw te genieten van koffie met appeltaart. Of een lekker verkoelend frisdrankje. In de smederij kan gratis de expositie 'Geur van brood' bekeken worden. De fototentoonstelling laat een beeld zien uit de tijd dat op elke hoek van de straat nog een bakker te vinden was. De kraam met het uitgebreide aanbod van jams is aan de Borculoseweg voor de Oale Smederieje. Hier is ook het terras te vinden. Vanaf 10.00 uur geopend.