Rogge uit nieuwe natuur wordt roggebood

EIBERGEN - Wie wel eens over de Zwilbroekseweg richting de grensovergang rijdt, ziet, nadat hij het militaire kamp gepasseerd is, na circa 400 meter een zeer grote vijver met een aaneengesloten gerealiseerd natuurgebied. Hier kan de natuur zijn gang gaan nadat een aantal ingrepen heeft plaatsgevonden, zoals afgravingen en realiseren van waterbergingsgebieden. In de loop der tijd is het gebied uitgebreid met een aantal hectares bos- en landbouwgrond.

Bij het aanleggen van de nieuwe N18 had Rijkswaterstaat de verplichting natuur te compenseren voor het verlies hiervan door de aanleg van de nieuwe weg. Ze meldden zich hierbij bij de eigenaar van de hiervoor genoemde gronden. Om vogels, insecten, fazanten en patrijzen aan te trekken, zaaide de eigenaar een deel van de landbouwgrond in met rogge en haver. Omdat op deze landbouwgrond jarenlang mais was verbouwd was er sprake van mooie, schone, onkruidvrije rogge en dat zal nog wel enkele jaren zo blijven. Op den duur wordt de rogge zo door onkruid vervuild dat het niet meer loont deze nog te oogsten. Het koren zal dan rijkelijk voedsel bieden aan allerlei insecten en vogels ten behoeve van de biodiversiteit. Bakker Rudy Schreuder werd op deze rogge attent gemaakt op de Koekeloeredag door de Vereniging van Agrarisch Natuurbeheer. Schreuder die toch al een voorstander is van verwerking van plaatselijke - en bio producten, kwam met de vraag of een deel van de rogge kon worden gemaaid(te combinen) om te gebruiken als basisgrondstof voor nog te bakken roggebrood De eigenaar wilde hier wel aan meewerken. De oogst van de graan is gebeurd met een zeer oude combine uit Groenlo. De opbrengst werd gedeeld door bakkerij Schreuder uit Eibergen en bakkerij Geelinck uit Vreden, die overigens uitermate tevreden waren over de kwaliteit van het meel. Het graan werd schoongemaakt door de Meenkmolen in Miste en later vervoerd naar de Mallemse molen in Eibergen waar het tot meel is verwerkt. Hier staat ook nog een deel van het meel opgeslagen. De eerste roggebroden zijn inmiddels gebakken en zijn van hoogwaardige kwaliteit. Hopelijk kan er zo nog jaren heerlijke roggebroden worden gebakken van mooie, natuurlijke en onbespoten rogge.


IVN-wandeling: Water in de wijk

NEEDE - IVN- Oost Achterhoek organiseert op zondag 16 september een wandeling met het thema: Water in de wijk. De wandeling is 3, 6 km lang en start om 14.00 uur vanaf Natuurpark de Kronenkamp, Kronenkamp 14 in Neede.

Als we denken aan de strijd tegen het water gaan onze gedachten vooral uit naar dijken, Zeeland en het Deltaplan. We kunnen ons nauwelijks meer voorstellen dat ook de inwoners van de hoger gelegen gebieden in het Oosten van het land vroeger dikwijls natte voeten hadden. Toch heeft een dorp als Neede, laaggelegen tussen de stuwwal van de Needse berg en Berkel, Schipbeek en Bolksbeek, in het verleden veel te stellen gehad met het water. In deze wandeling nemen de IVN/gidsen de wandelaars mee door de wijken de Kamp en de Hofmaat en het omringende landschap. Dit is cultuurhistorisch en landschappelijk een interessante gebied, waar waterbeheer en waterzuivering een belangrijke rol speelden. Aan de Kronenkamp werd het rioolwater van Neede van 1957 tot 2002 gezuiverd. Stichting Natuurpark Kronenkamp geeft het een nieuwe bestemming: de oude gebouwen veranderen in een ontmoetingscentrum voor natuureducatie en duurzaamheid, vleermuizen krijgen een onderkomen. Aan het eind van de wandeling is er een informatieve rondleiding over het terrein. Meewandelen is gratis, voor koffie of thee halverwege wordt een bijdrage gevraagd van vijftig eurocent. Info: Lies Jacobs, tel. 0545 473279 of anitamulder77@gmail.com.