Wethouder Gerjan Teselink. Foto: gemeente Berkelland - Guido Boogert
Wethouder Gerjan Teselink. Foto: gemeente Berkelland - Guido Boogert Foto:

Gerjan Teselink: 'Samen
investeren in Berkelland'

BERKELLAND - Lid (JO)V(V)D, raadslid (2010), fractieleider (2014), wethouder (2018), maar vooral geïnteresseerd in openbaar bestuur. Zie hier in een paar woorden het politieke pad dat de geboren Enschedeër, maar getogen Eibergenaar Gerjan Teselink (1983) vanaf zijn 18e levensjaar bewandelde. De keuze voor destijds JOVD werd mede ingegeven door de liberale thuisomgeving. Hij deed de studie Bedrijfskundige Informatica, maar koos uiteindelijk voor een politieke carrière. Na de verkiezingen van dit jaar werd hij vanuit de fractie van de VVD naar voren geschoven als wethouder en verkreeg uiteindelijk de portefeuille participatie, economie en duurzaamheid, energie en financiën. Het paste uitstekend bij de ambities en betrokkenheid die hij heeft voor een welvarend Berkelland.

Door Rob Weeber

'Het gaat om verbindend besturen en samen investeren in Berkelland'
Het nog maar korte wethouderschap bevalt hem prima. Weliswaar is er geen opleiding tot wethouder, maar hij neemt voldoende bagage en ervaring mee. "Als wethouder ben je minder op je eigen partijprogramma gefocust. Je voert het gezamenlijke beleid van de coalitie uit. Het gaat in een coalitie doorgaans om marginale verschillen tussen denkbeelden en programma's. De weg naar het einddoel kan wat verlegd zijn, maar de bestemming verschilt niet veel. De portefeuille die ik bekleed, ligt dicht bij mijn persoonlijke idealen. Iedereen in Berkelland bijvoorbeeld heeft recht op participatie in brede zin van het woord, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat dit geen makkelijke opgave is, mag duidelijk zijn, maar het huidige college heeft een heldere koers ingezet die moet leiden tot een sterk sociaal en economisch klimaat. Wethouder zijn betekent iets meer polderen dan raadslid. Aan de ene kant heb je elkaar nodig, maar aan de andere kant leg je als college ook verantwoording af aan diezelfde raad. Dat polderen zie je goed terug in het feit dat we het coalitieprogramma niet geheel dichtgetimmerd hebben. Er is ruimte voor inbreng door de raad. Het gaat hier om verbindend besturen en 'Samen investeren in Berkelland', zoals ons coalitieprogramma heet. Feit blijft wel dat we een bepaald doel voor ogen hebben wat we met het coalitieprogramma willen bereiken. We staan ergens voor."

'Meest bedrijfsvriendelijke MKB-gemeente worden'
Het begrip 'verbindend besturen' heeft niet alleen betrekking op de samenwerking met de raad, maar net zo goed op de samenwerking met de inwoners en ondernemers. Want uiteindelijk draait alles om participatie, met elkaar de samenleving gestalte geven. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is de economie. Een gezonde economie, waaraan duurzaamheid in een adem kan worden toegevoegd, biedt voor iedereen perspectieven op divers gebied. "We willen Berkelland op de kaart houden als ondernemende gemeente", aldus Teselink. "Dat doen we met verschillende lokale en regionale partijen. In Berkelland hebben we ons eigen Team EZ dat samen met het Platform BV Berkelland en de IKB aan een florerend ondernemersklimaat werkt. Daarnaast doen we mee in het regionale Werkgevers Servicepunt, een verband van gemeenten, UWV en Sociale Dienst. Zij hebben ook voor Berkelland account managers die contacten onderhouden met het bedrijfsleven alhier voor plaatsing van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Verder participeert Berkelland natuurlijk in het regionale industrieterrein Laarberg. Berkelland moet de meest bedrijfsvriendelijke MKB-gemeente worden door goede zaken voort te zetten en zaken aan te pakken die niet (meer) passen. Daaronder valt ook het beleid met betrekking tot de bedrijvenparken.

Voldoende uitbreidings- en vestigings-kansen

Onze zorg betreft voldoende uitbreidings- en vestigingskansen voor bedrijven in Berkelland. Niet wachten, maar zaken aanpakken op het moment dat ze spelen, dat is belangrijk. Vanuit dat oogpunt ga ik regelmatig mee op pad naar bedrijven. Ik wil zelf ook voeling houden met de ondernemers en hun wensen. Naast vestiging speelt natuurlijk ook ontsluiting een belangrijk punt. We hebben een nieuwe N18 en het is zaak dat daar qua infrastructuur voldoende en goede dwarsverbindingen op ontstaan. Lokaal economisch succes vraagt echter ook aanwezigheid en betrokkenheid bij de 'vergadertafel' in de regio, bij de provincie en zelfs over de grens bij de buurgemeenten. Een mooi voorbeeld in deze context is onze deelname aan de Thematafel Smart werken en innovatie voor de ontwikkeling van de smartindustrie in de Achterhoek."

Een ander punt, dat zeker ook voor de bedrijvenparken geldt, is duurzaamheid, onlosmakelijk verbonden aan het thema economie. Voorop staat nog steeds de wil om Berkelland vanaf 2030 energieneutraal te laten zijn. Het betreft hier het Energie Uitvoeringsprogramma. Onder andere zon en wind moeten het gaan overnemen van fossiele brandstoffen. Daarnaast roept het landelijk besluit tot het stoppen met aardgas ook vragen op. Deze discussie zorgt voor uitdagingen en kansen, zowel voor provincie, gemeenten, als voor het bedrijfsleven. Ook hier geldt dat samenwerking met alle betrokkenen onontbeerlijk is. Teselink wijst hierbij met nadruk op de voorbeeldrol van de gemeente in de duurzaamheidsdiscussie.

'Stevig investeringsplan'
Tenslotte duidt hij de financiële positie van Berkelland. De verwachting is dat de periode 2018-2022 een gezonde financiële huishouding laat zien. Samen met de al aanwezige reserves is er voldoende ruimte volgens hem om een groter aandeel daarvan dan in voorgaande jaren het geval was, in de samenleving te investeren. Niet voor niets spreekt het coalitieakkoord over een 'stevig' investeringsplan inclusief lastenverlichting.
Samen doen veronderstelt ontmoeting en gesprek en dat is precies wat Teselink voor ogen staat. Hij zou het betreuren als de deur van het gemeentehuis een drempel vormt voor bezoek aan zijn kamer. "De deur staat altijd open", roept hij en dat is geen open deur.