Geert van der veer voor De Huve, ten tijde van de verbouwing. Foto: Rob Stevens
Geert van der veer voor De Huve, ten tijde van de verbouwing. Foto: Rob Stevens Foto:

De Huve doet het al vijftig jaar samen met Eibergen

EIBERGEN - De Huve bestaat vijftig jaar. En dat wordt gevierd. Zaterdag 15 september is er daarom van elf uur tot vier uur open huis. Alle verenigingen die hun domicilie hebben in De Huve presenteren zichzelf dan. En dat zijn er nogal wat. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met wat er zoal in De Huve te doen is. Koffie en thee zijn die dag gratis.

Door Rob Stevens

Iets meer dan de helft van die vijftig jaar is Geert van der Veer werkzaam geweest als beheerder in De Huve. Geert: "De Huve is aanvankelijk begonnen met het idee dat het ook plek zou moeten bieden voor een jongerenvereniging. In die tijd waren er nogal eens jongerenuitwisselingen. Beneden waren daarvoor dan ook slaapzalen en wasbakken beschikbaar. Maar dat is er dus nooit van gekomen. De Huve heeft eigenlijk altijd wel goed gelopen. Er is wel een mindere periode geweest toen grote huurders vertrokken. Ook omwille van politieke besluiten. Ik heb er toen voor gepleit te vernieuwen. We waren ook te afhankelijk van grote huurders. Dan loop je zakelijk een risico. Het roer ging om naar kleine huurders. Dat heeft goed uitgepakt. We zijn nu veel minder kwetsbaar met een groter aantal kleine huurders."

Geert weet nog dat hij begon bij Kerkelijk Centrum De Huve. Dat Kerkelijk heeft hij er, in overleg, al snel afgehaald. Het is nu een zelfstandige stichting die de eigen broek moet ophouden. Het gebouw is wel van de kerk. De kerk betaalt zelf ook huur voor gebruik van de Huve voor vergaderingen en dergelijke. Geert: "Mijn motto is 'Samen doen we het. Samen kunnen we het.' De Huve is er voor de gemeenschap. Vier jaar gelegen hebben we verbouwd. Het gebouw heeft de sfeer van een huiskamer gekregen. Er is hier altijd wat te doen. Er is altijd wel een vereniging of andere huurder in huis. Of er zijn mensen die hier aan een van de tafels gaan zitten om wat te kletsen of te breien. Ik ben blij dat de verbouwing is doorgezet. En mogelijk was door Provincie, Oranjefonds, de diaconie, de spaarpot van De Huve en andere subsidiegevers. Aanvankelijk zou dat pas gebeuren als de voormalige gereformeerde kerk De Hemstae was verkocht. En dat is nog steeds niet het geval."

Geert hoopt zaterdag op een gezellige dag. Hij hoopt ook dat huurders dan nieuwe ideeën opdoen en wellicht nieuwe leden verwerven.

Bij de verbouwing van De Huve werden de fundamenten van Elim gevonden. Het rechthoekige stenen verenigingsgebouw voor kerkelijk werk dat daar sinds 1914 stond. Rond 1964 kwamen er plannen voor een eigentijds kerkelijk centrum. Op 14 november 1968 werd De Huve geopend. De beheerders waren Hans en Roelie Brokaar. In 1992 trad Geert van der Veer aan. De naam Huve, dialect voor bijenkorf, is bedacht door ouderling G. Wansing, slager en tevens imker. Deze informatie is te vinden in het jubileumboekje dat deze week huis aan huis wordt verspreid. Tijdens het open huis is dit boekje met als titel '50 jaar De Huve' ook te verkrijgen.


Pannenkoeken bij De Zonnebloem

REKKEN - De Zonnebloem afdeling Rekken houdt op donderdag 20 september een picknick- en pannenkoekenmiddag voor haar gasten. Die vindt plaats bij vakantie boerderij Slotman, Slotmansweg 2 in Eibergen. Aanvang 14.00 uur tot 17.00 uur. De kosten zijn zeven euro per persoon. Deze middag is bedoeld voor gasten van de Zonnebloem afdeling Rekken, voor mensen die een binding hebben met Rekken, en ook zij die elders zijn gaan wonen. Tijdens de middag worden enkele spellen gespeeld. Er wordt afgesloten met pannenkoeken en een lekker toetje. Deelnemers moeten zich wel even aanmelden. Dat kan bij de bekende vrijwilliger of bij Betsy te Velthuis, tel. 0545-431527.