Geert van der Veer:
Geert van der Veer: "Het jubileum wilde ik nog meemaken." Foto: Rob Stevens

Geert van der Veer vertrekt bij De Huve

'Nee, niet door de achterdeur!'

Door Rob Stevens

EIBERGEN - Geert van der Veer, beheerder van het jubilerende zalencentrum De Huve, is nu 63. Met het naderende jubileum van De Huve vroeg hij zich af: "Hoe lang wil ik eigenlijk nog?" Hij kwam tot de conclusie dat het wel mooi zou zijn als het jubileum van De Huve en zijn afscheid samen zouden vallen.

Geert: "Het jubileum wil ik nog mee maken en dan is het gedaan. Mijn idee eerst was die dag een paar handen te schudden en dan door de achterdeur te vertrekken. Maar dat vond het bestuur geen goed idee." Niet zo gek als je bedenkt dat Geert zo lang een centrale positie heeft bekleed in een belangrijk ontmoetingspunt voor de Eibergse gemeenschap.
Nu is bepaald dat 29 september Geerts laatste werkdag in De Huve is en tevens de dag dat hij afscheid neemt van genodigden. En dat hij 7 oktober afscheid neemt van de Protestantse gemeenschap. En dan is het gedaan. Zijn er al plannen voor daarna? Geert: "Het eerste jaar doe ik niets. Ik heb hier heel veel uren gemaakt en wil mijn hoofd nu eerst helemaal leeg maken. Voor je het weet rol je in van alles en kun je niet eens zo maar even weg. Een weekje of zo. Ik wil eerst gewoon beseffen dat ik niets meer hoef. Ik heb mijn hobby's: er staat een camper voor de deur, ik houd van wandelen en fotografie en van midwinterhoornblazen."

Geert: "Mijn hoogtepunt hier was toch wel; de verbouwing vier jaar geleden. Als ik dan gedurende de wintermaanden door het pand liep en al die bedrijvigheid zag en mensen gezellig een kopje koffie zag drinken voelde ik me zo trots als een pauw. Vervelend was de periode dat grote huurders vertrokken. Maar we hebben het toen over een andere boeg gegooid met een groter aantal kleinere huurders en dat pakte goed uit. De Huve is een gezond bedrijf. Het mooie is de laagdrempeligheid hier. Dat iedereen me hier kent en dat ik ook iedereen ken. Het contact met anderen en een buurman als het Openluchttheater is altijd goed geweest. Ik heb altijd het vertrekpunt gehad dat als je het samen doet, dat je dan het verst komt. En dat je open moet staan voor dingen."

Geert en zijn voorgangers hebben De Huve door woelige wateren geloodst. Er is een tijd geweest dat overal dorpshuizen en plekken voor jongeren verdwenen. De Huve is er altijd geweest voor jeugd- en jongerenwerk, cursussen en activiteiten voor alle leeftijden.
Nu is er al weer een tijdje de opkomst van Kulturhusen, vooral in kleinere kernen. Terug naar vroeger. De Huve heeft er al die tijd gewoon zijn ding gedaan, op eigen benen.