Een schilderij van Hans Lasonder. Foto: PR
Een schilderij van Hans Lasonder. Foto: PR Foto:

Expositie van schilderijen in Den Hof

REKKEN - Hans Lasonder exposeert expressief realistisch werk in Den Hof in Rekken. De expositie is tot december te bekijken op maandag van 13.30 tot 17.00 uur en op donderdag van 09.30 tot 12.00 uur.

Als kind tekende en schilderde Hans Lasonder al graag, zijn eerste schilderijtje verkocht hij tijdens een expositie op de Rijks HBS in Helmond. Hij vertelt: "Ik weet de prijs zelfs nog: 50 gulden. Door studie,werk en andere hobby's is het schilderen lange tijd naar de achtergrond verdwenen, al zat ik tijdens lange vergaderingen altijd wel priegeltekeningetjes te maken in mijn notitieblok."
Hans ging in 2012 met pensioen en dat was een mooie aanleiding om een oude liefde nieuw leven in te blazen. Hij volgde enkele cursussen om wat basis technieken onder de knie te krijgen en sloot zich aan bij een schildersclub in De Huve onder de bezielende leiding van Wim Schruijer.
"Als mensen mijn schilderstukken zien valt hun vaak op het bijzondere kleurgebruik, dat heeft waarschijnlijk te maken met mijn lichtelijke kleurenblindheid voor rood en groen. In het begin zocht ik mijn inspiratie in de vele vakantie foto's die ik in de loop Der tijd heb gemaakt, landschappen, dorpsgezichten en leuke straatjes. Nu zoek ik mijn inspiratie minder in de geijkte plaatjes, maar zoek ik naar een bijzondere compositie zoals de drie pannen onder de schouw met de whisky, gezien in een Schotse berghut, het autowrak in de Australische woestijn of de vakantiegangers in hangmatten, een eigen interpretatie van een foto in de Volkskrant. Maar ook de schrijnende actualiteit van het dagelijks nieuws."


Oogstfeest met klarinetmuziek

EIBERGEN – De fraaie zomer heeft ervoor gezorgd, dat de oogst in de Kruidenhof te Mallum dit jaar een stuk vroeger uitvalt dan andere jaren. Daarom wordt al op zondag 23 september het jaarlijkse oogstfeest in de Eibergse tuin gehouden. Normaliter is dat een maand later.

De oogst wordt te koop aangeboden, al dan niet verwerkt in jams, chutneys, honing en thee. Ter plekke worden bloemenstukken gemaakt met medewerking van bloemenboerderij De Scholte uit Geesteren. Ook valt er het een en ander te proeven, lekkernijen bereid door vrijwilligers van de Kruidenhof.
Deze middag wordt muzikaal opgeluisterd door het Goedhout Klarinetkwartet. Dit zijn vier vrouwen, allen lid van de muziekvereniging Wilhelmina in Rijssen en zij spelen zowel klassiek als modern en jazz, tussen 14.00 en 16.00 uur. De tuin is geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Entree 5 euro, donateurs 2,50.