Burgemeester Van Oostrum krijgt les in appeltaart bakken. Foto: Rob Weeber
Burgemeester Van Oostrum krijgt les in appeltaart bakken. Foto: Rob Weeber

Leerlingen oogsten uit moestuin De Berg

NEEDE - De zomer is achter de rug en wijkmoestuin De Berg staat de laatste oogst af. Zoals ieder jaar wordt een deel ervan gebruikt voor de leerlingen en ouders van de Dr. Ariënsschool in Neede om het schoolseizoen weer gezond in te luiden. Afgelopen woensdag stond de schooldag in het thema van 'Internationaal koken'.

Door Rob Weeber

De moestuin is destijds met hulp van de gemeente en Prowonen aangelegd en al jaren een enorm sterke verbindingsfactor in de wijk. Het heeft tevens een educatieve functie. De leerlingen trekken samen met de vrijwilligers op en hebben zo een prachtige, buitenschoolse leerwerkplek. Vanaf het zaaien en poten, maken ze het gehele groei- en bloeiseizoen mee en leren spelenderwijs over tuinieren en gezond voedsel verbouwen. Daarbij horen ook activiteiten als een insectenhotel bouwen of een kruidencirkel aanleggen. En als het dan zover is, dan wordt er geoogst. Een deel wordt verkocht onder de wijkbewoners en een ander deel wordt door de leerlingen zelf bereid. Een vrijwilliger mag in dit keer het zonnetje: Leo Meekes. Hij is deze zomer erg druk geweest met de moestuin, waaronder met de aanleg van de waterpomp en het sproeisysteem.
Juf Mirthe opende de ochtend en deelde de groepen is. Naast het werk in de moestuin en de klassenkeukens is er steevast het bewegingsprogramma van Beweegwijs en de zang en dans in de gymzaal. Een vroeg rondje langs de klaslokalen leerde dat de heerlijkste gerechten op het menu stonden, zoals sushi, gado gado, spaghetti, humkessoep en appeltaart. De appels waren door de leerlingen van de onderbouw zelf geplukt.
Bijzondere gasten dit keer waren burgemeester Joost van Oostrum en Hedwig van Berkel van Prowonen. Hedwig is al vanaf de start bij de moestuin betrokken, maar nam nu afscheid. Beide kregen een fraaie bos bloemen uit eigen tuin. De volgende activiteit van de moestuin staat gepland op 22 september, de Burendag. Dit is een dag waarop de buurtbewoners in de tuin samenkomen met koffie en een lekker hapje. De tuin is elke zaterdag geopend van half tien tot twaalf, maar tijdens de Burendag blijft de tuin langer open. De tuin is te vinden aan de Dumasweg.

Wereld Alzheimer Dag in De Meergaarden en De Hofmaat

EIBERGEN/NEEDE - Rond Wereld Alzheimer Dag op vrijdag 21 september zal Livio tijdens deze dag gratis muziekoptredens aanbieden om aandacht te geven aan Alzheimer. Dit jaar staat deze dag in het teken van muzikale ontmoetingen.
In Livio Grand Café de Hofmaat aan de Hofmaat 4 in Neede zal er van 10.30 tot 11.30 uur een optreden verzorgd worden door het uit Neede afkomstige duo 'een paar apart'. Zij brengen nummers ten gehore uit de oude doos. In Livio locatie De Meergaarden aan de Willem Sluijterstraat 6 in Eibergen is deze middag een accordeon-optreden. Iedereen is welkom van 14.00 tot 16.00 uur.