Sfeer van Weleer biedt een nostalgisch kijkje in het verleden. Foto: PR
Sfeer van Weleer biedt een nostalgisch kijkje in het verleden. Foto: PR Foto:

Open Dag Sfeer van Weleer zaterdag 29 september

REKKEN - In het privé-museum Sfeer van Weleer is op zaterdag 29 september een open dag in het thema '1668-2018 vervlogen jaren.

Op deze dag kunnen bezoekers verschillende personages ontmoeten die, lang geleden, in onze mooie omgeving woonden en werkten. Het kruidenvrouwtje zal proberen om haar bijzondere artikelen aan te smeren die 'goed voor lijf en leden' zijn. Er is een breister aanwezig die de historie van het Grols breiwerk uit de doeken kan doen. Zij zal dit breiwerk ook demonstreren en daarnaast kan men producten van haar kopen, zoals hoofdbanden, kinderslofjes en zelf gebreide petten.

Kinderen kunnen zich verkleden in Victoriaanse kleding, een mooie gelegenheid om gefotografeerd te worden. Bovendien is er snoep uit 'De Soete Suykerbol' te koop. Een aantal zeer ouderwetse gebruiksvoorwerpen wordt deze dag in het zonnetje gezet.

De herbergierster zorgt voor ouderwets gezette koffie met koek en daarnaast zijn er nog meer ouderwetse lekkernijen aanwezig.

Ondertussen houdt 'Meneer Pastoor' een oogje in het zeil en zal hij, waar nodig, een vermanend woordje spreken.

Natuurlijk is het museum deze dag vrij toegankelijk en kan men er, naast de vaste collectie, de wisselexpositie 'Kopen om te Krijgen' bekijken. De open dag is op zaterdag 29 september van 11.00 tot 17.00 uur in Sfeer van Weleer aan de Holterweg 19 in Rekken.


www.sfeervanweleer.nl


WEMA naast de Hema

EIBERGEN - Op vrijdag 21 september bereikt de Midwinterhoorngroep Eibergen weer een mijlpaal. Dan opent de groep aan de Brink 20 in Eibergen ' 's Werelds Eerste Midwinterhoorn Atelier' dat in de volksmond WEMA zal gaan heten.

De winkeliers hebben het zwaar, maar de Midwinterhoorngroep Eibergen groeit uit z'n jasje. "Tot nu toe maakten we de hoorns in de garage van een van onze leden. Omdat dat dit nu niet meer lukt hebben we een grotere ruimte gezocht. En met medewerking van de eigenaar en de makelaar van het pand, is het gelukt een pand te bemachtigen midden in het centrum van Eibergen. We zullen ons best doen een positieve bijdrage te leveren aan de beleving van het Eibergse centrum", aldus de secretaris van de groep.
Aan de andere kant van de HEMA is momenteel ook al een 'pop up store', van de brandweer. Voorlopig zal het midwinterhoornatelier elke donderdagavond geopend zijn van 19.00 uur tot 22.00 uur. Hier worden dan midwinterhoorns gebouwd. Op dit moment hebben zich twaalf mensen gemeld voor het maken van een midwinterhoorn. Naast het bouwen kunnen bezoekers hier ook informatie inwinnen over alle gebruiken die met het midwinterhoornblazen te maken hebben.
Ook info over de aankomende midwinterhoornwandeling van zondag 23 december is hier te verkrijgen.
De opening van de WEMA wordt vrijdag 21 september om 19.00 uur verricht door
de oprichter, erelid van de eerste Gelderse Midwinterhoorngroep. Een ieder is welkom om de opening bij te wonen.


Het pand waar de WEMA wordt gevestigd. Foto: PR