De maakbare mens

EIBERGEN - Wat vinden we dat ethisch gezien wél kan, en wat niet? Over deze vraag gaat het op woensdag 10 oktober in De Huve in Eibergen, waar ethicus Steven Dorrestijn vanaf 20.00 uur met de aanwezigen in gesprek gaat. De bijeenkomst is een initiatief van de commissie Inspiratie en Ontmoeting van de Protestantse Gemeente Eiberge-Rekken.

Zijn erfelijke ziektes in de nabije toekomst de wereld uit? Stellen met een kinderwens die eerst willen laten testen wat de kans is dat hun baby aan een ernstige ziekte zal lijden kunnen bij zes huisartsen in Nederland terecht. De test onderzoekt vóór de bevruchting de genen van de ouders op zeventig ziektes. De oudste Nederlandse vrouw die haar eerste nakomeling kreeg, beviel op 63-jarige leeftijd. In India kreeg een vrouw van 70 nog een baby, met haar man van 79. Eén op de 36 baby's in ons land werd in 2015 op kunstmatige wijze verwekt. En stamcelbaby's, hoe staat het daarmee? Wereldwijd, ook in Nederland, wordt geoefend met menselijke ei- en zaadcellen kweken vanuit stamcellen. Bij muizen is dat al gelukt. Volgens ivf-pionier Bert Alberda is het een kwestie van tijd – 'eerder twee dan tien jaar' – voordat de eerste stamcelbaby wordt geboren: volledig gekweekt uit bijvoorbeeld een stukje huid van de moeder. Wetenschappers verwachten dat de menselijke voortplanting in de toekomst volledig kunstmatig wordt en geen leeftijdsgrens meer heeft.
Alle bovenstaande tekst is afkomstig uit krantenartikelen van dit laatste jaar. Het lijkt alsof (bijna) alles technisch mogelijk is, maar is alles wat mogelijk is ook toegestaan, of is alles 'gebruiken' wat mogelijk is ook wijs? Wat zegt een ethicus erover en zet hij ons aan het nadenken? Steven Dorrestijn gaat met de aanwezigen op woensdag 10 oktober vanaf 20.00 uur in De Huve in Eibergen over deze dilemma's in gesprek.