De Eritrees/Berkellandse rapper Kibrom. Foto: Han te Hennepe
De Eritrees/Berkellandse rapper Kibrom. Foto: Han te Hennepe

Berkellands Friends Festival BFF: klein cultuurfestival

BERKELLAND - Op zaterdag 6 oktober is het Berkellands Best Friends Festival, het BFF. Dat is een klein cultuurfestival met muziek, sport en spel, kindervoorstelling, voorlezen, expositie, haren vlechten, fotokastje, eten en drinken, enzovoorts. Het vindt plaats van 13.00 tot 16.00 uur, in en om het gemeentehuis aan de Marktstraat 1 in Borculo. Iedereen is welkom. Medewerking verlenen statushouders, maatjes, Muziek- en Kunstwijs, Sportfederatie Berkelland, Bibliotheek, Team vluchtelingen, Jimmy's en vele anderen. Op het programma staat onder andere een optreden van de Eritrees-Berkellandse rapper Kibrom.

Om 13.00 uur wordt het festival geopend door burgemeester Joost van Oostrum. Om 13.30 uur en om 14.30 uur volgt de rapper Kibrom. Deze Eritrese jonge vluchteling maakte met hulp van zijn maatje Bert Westhuis van zijn vluchtverhaal een gedicht. daarvan is met hulp van Muziek- & Kunstwijs een rap van gemaakt. Fotograaf Han te Hennepe maakte er een professionele fotoshoot van. Om 13.45 en 14.45 uur bespeelt Salim Younan oriëntaals keyboard en Shadi Altamimi zingt erbij. Deze Berkellandse Syriers hebben elkaar muzikaal gevonden. Ze laten ons daarvan meegenieten.

Om 14.00 en 15.00 uur speelt Majed Sarydeen uit Damascus/Rotterdam. Majed Sarydeen vluchtte in 2015 naar Nederland. Kort daarvoor dirigeerde hij nog zijn eigen orkest in het Opera House in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Vlakbij zijn huis ontplofte een bom, waarna hij naar Europa vluchtte. Eenmaal in het AZC in Azelo kwam hij snel in contact met andere muzikanten. Bijvoorbeeld met Humphrey Baumann, die gitaarlessen geeft. Baumann hielp Majed met het leggen van contacten en het verkrijgen van muziekinstrumenten, want hij was vrijwel met lege handen vertrokken uit Syrië. Majed Sarydeen speelt ney of lothar (een houten blaasinstrument) en ud (een Arabisch tokkelinstrument dat er uitziet als een luit met korte hals). Het zijn karakteristieke muziekinstrumenten voor traditionele Arabische muziek. Majed wil ook in Nederland een eigen orkest formeren. Hij was te zien in het VPRO-televisieprogramma Vrije geluiden. Op dit moment woont hij in Rotterdam, maar hij heeft nog veel contacten in onze regio.

Ook om 14.00 en 15.00 uur is er de voorstelling van Mina Muziektheater, getiteld 'Veertje wil vliegen', voor kinderen van 3 tot 7 jaar, kunnen kennismaken met
14.30 uur begint een toernooi met verschillende sport- en spelvormen. Daarnaast is er Het Fotokastje, er zijn spelletjes, knutselen door Jimmy's, haren vlechten en koffie zetten in Eritrese stijl, men kan proeven van lekkere Syrische en Eritrese hapjes, er is uitleg over het gebruik van de shisha, een soort waterpijp, er is een foto-expositie en een boekentafel, de mensen van de bieb lezen voor en zo is er nog veel meer.


Lezing Groei & Bloei

HAARLO - Op uitnodiging van Groei & Bloei komt Martje van den Bosch een lezing geven bij HCR Prinsen in Haarlo. De lezing op maandag 8 oktober begint om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur en de entree is gratis voor leden. Niet-leden betalen 3,50 euro. Martje van den Bosch studeerde filosofie en was jarenlang docent aan onder andere Avans Hogeschool. Sinds 2006 is zij fulltime met tuinen bezig: zij schrijft er over, ontwerpt voor anderen en zij werkt in de Tuinen in Demen, die zij met haar man heeft ontworpen en aangelegd. Behalve een beschrijving hoor je handige tips voor de verzorging en doe je ideeën op om in je eigen tuin aan de slag te gaan. De presentatie wordt ondersteund door prachtige foto's in power-point.