Onderzoek naar aankoop woningen

BERKELLAND - Het kadaster heeft over de periode 2008 tot 2017 onderzoek gedaan naar de koop en verkoop van huizen in Berkelland. Als input informatie voor het woningbouwbeleid kan dat handig zijn.

Door Rob Stevens

Uit deze cijfers blijkt dat er meer mensen hier een huis kopen dan dat Berkellanders elders hun heil zoeken. En zoekt men een huis buiten de grenzen van Berkelland dan is dat meestal een van de omliggende gemeenten. In de jaren 2008 en 2017 werd het meest gekocht en verkocht, in 2012 het minst. Het onderzoek geeft inzicht in koop- en verkoopstromen, de plek waar gekocht of verkocht wordt, de leeftijd van de kopers, de prijsklasse en het type woning waarop gezocht wordt.
Bij wat opvallende cijfers uit het rapport is het goed te weten bij interpretatie van deze cijfers dat niet altijd bekend is waar de locatie van de vorige woning was. Er zijn in deze periode in totaal 3361 woningen aangekocht in of vanuit Berkelland. Meestal (1911) wordt gewoon binnen de eigen gemeente weer een andere woning gekocht. En dan ook relatief vaak nog dicht bij de vorige woning. Alleen in het buitengebied vertrekken (jonge) starters vaak naar woningen in de grotere kernen. Dat geldt tevens voor 65-plussers. In Eibergen zijn de meeste verhuizers (389) vertrokken naar een andere woning binnen de kern. Er blijkt een vrijwel gelijk oplopende uitwisseling te zijn tussen Borculo en Geesteren. En vanuit Eibergen en Ruurlo vertrekt een relatief grote groep naar het buitengebied.

De meeste instromers (91) van buiten Berkelland komen uit Lochem. Uit Bronckhorst komen relatief de meeste starters (57%). De groep 65-plussers koopt weinig. Wel komt er een relatief groot aantal uit 'overig Nederland', meestal het westen. Ouderen verhuizen over grotere afstanden. Van de 3361 kopers hebben er 948 Berkelland verlaten. Uitstromers zijn gemiddeld 3,5 jaar jonger dan instromers. Vertrekkers gaan het meest (148) in Oost Gelre wonen. In Beltrum is het vertrek van jongeren naar Groenlo bovengemiddeld. Dat heeft te maken met de relatief lage huizenprijzen in het aangrenzende Groenlo. Ook Eibergenaren en inwoners van het buitengebied vertrekken vaker naar Oost-Gelre. Er wordt relatief weinig in Bronckhorst (24) gekocht en weer veel in Enschede (50).

Dat de huizenmarkt profijt zou hebben van de aanleg van de nieuwe N18 valt (nog) niet duidelijk op te maken uit de cijfers in het onderzoek. De cijfers zijn ook niet op jaartal gespecificeerd. Er zijn wel instromers uit Enschede (54) en Zutphen (43). Wellicht blijkt het N18-effect wel uit de cijfers die in 2019 worden opgeleverd. Dan wordt dit onderzoek opnieuw uitgevoerd om te bekijken of er veranderingen optreden.

Open huis in Hageman Medisch Centrum Eibergen

EIBERGEN - In het voormalige gebouw van de Rabobank in Eibergen is sinds begin van het jaar het Hageman Medisch Centrum gevestigd. Diverse gezondheidsorganisaties werken hier samen op één plek. Op zaterdag 6 oktober tussen 14.00 en 17.00 uur is er een open huis voor alle belangstellenden. Het nieuwe Hageman Medisch Centrum is vernoemd naar verzetsheld Jan Hageman. Het biedt onderdak aan een breed scala aan zorgverleners: Huisartsenpraktijken Dr. Paes, Dr. Kwee, Dr. Boting-Klomp, VersGras Bekkenfysiotherapie, Acupunctuur / Dry Needling Ammerlaan, Voetzorg Eibergen, RondOm Podotherapeuten, Huid- en oedeemtherapie Oost Gelre, Basis GGNet, Marcel Verhoog Mondzorg, Benu Apotheek Eibergen, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Livio, Buurtzorg. Op zaterdag 6 oktober van 14.00 tot 17.00 uur is er een open huis voor alle belangstellenden. Het Hageman Medisch Centrum is gevestigd aan de J.W. Hagemanstraat 46-2 in Eibergen. Rond 6 oktober zijn er wegwerkzaamheden in de buurt. Het Hageman Medisch Centrum is goed te bereiken via de J.W. Hagemanstraat vanaf de kant van de Groenloseweg. Parkeren lan voor het gebouw.