De twee Naoberbussen met vrijwilligers Theo Venderbosch (l) en Wim Oostendarp. Foto: Rob Weeber
De twee Naoberbussen met vrijwilligers Theo Venderbosch (l) en Wim Oostendarp. Foto: Rob Weeber

Naoberbus Berkelland zoekt donateurs

BERKELLAND - De Naoberbus Berkelland is op zoek naar nieuwe donateurs. Op die manier krijgt de stichting meer armslag, om ook te kunnen reserveren voor vervanging van de bus en de auto, wanneer dat nodig is.

Door Rob Weeber

Gerard Nekkers, bestuursvoorzitter van de Stichting Berkelland Oproep Bus (Naoberbus), was in 2012 vrijwilliger op de buurtbus, de Arrivabus van halte naar halte. Waar echter behoefte aan bestond, was het deur-tot-deurvervoer voor ouderen en (jong)gehandicapten. Voor de voormalige gemeente Neede bestond al een dergelijk initiatief, de Vlearmoesbus, maar voor de rest van Berkelland nog niet. Samen met twee anderen begon hij een campagne om de Naoberbus van de grond te krijgen. Via fondsen, gemeente en provincie kon uiteindelijk een bus worden aangeschaft en werden in 2016 de eerste kilometers gereden.
"We hadden de behoefte aan passend vervoer goed ingeschat", begint Nekkers. "In het aanvangsjaar reden we 1864 riten. Het jaar erna waren dat er al 4498 en voor dit jaar hebben we 7000 ritten begroot. Dat succes heeft ook onze organisatie veranderd. In het begin werkten we met een papieren agenda in de bus. Maar de rittoename noopte ons al snel tot de overgang op een digitale versie. Zeker toen er een tweede bus bijkwam, gefinancierd via het Rabobank Coƶperatiefonds. Omdat de nieuwe bus kleiner is en geen rolstoel kan vervoeren, kwam er extra druk op de planning. We hebben toen de planning gecentraliseerd en in iedere bus een tablet gelegd waarop de ritten te zien zijn. Dat betekent dat we dagelijks drie mensen aan het werk hebben, een planner en twee chauffeurs. Onze service gaat verder dan bijvoorbeeld ZOOV, de opvolger van de regiotaxi. Dat is puur deur-tot-deurvervoer. Ik spreek in het geval van de Naoberbus liever van kamer-tot-kamervervoer. Onze 25 vrijwilligers halen als het nodig is de mensen vanuit huis op en brengen hen later met de boodschappen terug in huis."

De Naoberbus rijdt dwars door Berkelland, maar gaat niet de gemeentegrens over. Mensen die bijvoorbeeld naar Groenlo willen, kunnen gebruik maken van ZOOV. Wel worden er mensen in Neede - het gebied waar de Vlearmoesbus rijdt en het 'alleenrecht' heeft - opgehaald en afgezet, maar dat heeft een puur praktische reden volgens Nekkers. Het gaat hierbij altijd om mensen die binnen Berkelland vanuit of naar Neede vervoerd willen worden. "Je kunt ze er moeilijk aan de rand van Neede uitzetten", zegt Nekkers terecht. Wat echter knelt zijn de financiƫn. "Weliswaar stijgt het aantal ritten, maar dat is niet voldoende voor vervangingsinvesteringen, voor een nieuwe bus dus. De opbrengsten van de ritten, tezamen met de gelden van enkele donateurs, zijn slechts voldoende om de directe kosten te dekken." Nekkers zou graag nieuwe donateurs verwelkomen, zodat er meer armslag komt, en zo de leefbaarheid en de sociale samenhang van Berkelland behouden blijven. Wie het initiatief een warm hart toedraagt, kan op de website terecht.


www.naoberbus.nl