MegamestvergisterGroenloNee update nummer 10

Wij hebben enige tijd geleden RMS en kompanen uitgenodigd om samen een openbare discussieavond te houden om onze vragen en die van bezorgde burgers te beantwoorden. RMS heeft deze uitnodiging helaas zonder enige uitleg afgewezen. Dankzij onze ingezonden stukken in de lokale weekbladen hebben wij de bevolking toch de nodige achtergrondinformatie kunnen geven over de risico's van de megamestvergister. Helaas hebben wij op deze doorgaans kritische artikelen tot op heden geen enkele reactie van RMS mogen ontvangen. Is dit onzekerheid, gebrek aan kennis of pure arrogantie? Of wellicht voelen RMS en kompanen zich zodanig gesteund door de politiek en de landbouwlobby dat ze er bewust voor kiezen de grote maatschappelijke onrust te negeren?

Het is ons tot op heden niet gelukt om te achterhalen welke partijen geïnteresseerd zijn om te investeren in de RMS megamestvergister. Er is wel een gerucht dat de de Rabobank bereid zou zijn een substantieel deel te financieren. De Rabobank werd onlangs nog uitgeroepen als winnaar van de Wakker Dier 'Grootste Liegbeest' Trofee (2018) vanwege haar 'Growing a Better World' reclamecampagne. Deze 'onderscheiding' heeft de Rabobank gekregen omdat ze tot nu toe precies het omgekeerde stimuleren dan ze propageren. Megastallen en megamestvergisters financieren is namelijk echt niet duurzaam en draagt niet bij tot een betere wereld. Wij houden een vinger aan de pols in deze. Het lijkt erop dat politiek Den Haag nu ook wakker is geworden en gaat inzien dat het huidige landbouwbeleid op de schop moet. Kostenverlaging en productieverhoging moeten niet langer nagestreefd worden. Sterker nog, er wordt een overheidsbudget beschikbaar gesteld om bestaande veeteeltbedrijven te helpen saneren. De trend in het landbouwbeleid is momenteel om meer te focussen op duurzaamheid en kringloop. Het zijn vandaag de dag niet alleen de milieuorganisaties die dit roepen, zelfs de grootste landbouworganisatie LTO onderschrijft deze visie nu ook. Een nieuw megamestvergisterproject past dus totaal niet in deze trend, het biedt geen structurele oplossing voor de mestproblematiek in de toekomst.
De overheid heeft de subsidiepot voor de energietransitie weer goed gevuld (budget 2019: 6 miljard). Dit budget is beschikbaar gesteld voor stimulering van de energietransitie. Het geld mag niet langer oneigenlijk gebruikt worden voor projecten zoals de megamestvergister, waarbij de energieopbrengst lager is dan het energieverbruik. De lijst met incidenten met mestvergisting is lang, volgens onze informatie zijn er alleen al het afgelopen jaar zeker een dertigtal incidenten voorgevallen, waarvan sommige zeer ernstig. Net over de grens in België is er begin van deze maand een grote scheur ontstaan in een mestopslagsilo en is er daardoor een grote hoeveelheid ruwe mest in de rivier de Geul terecht gekomen. De Geul is over een grote lengte zwaar verontreinigd met grote vissterfte als direct gevolg. Het Waterschap Limburg spreekt zelfs van een milieuramp en het zal vele jaren duren voordat het ecosysteem weer hersteld is. Wij blijven vragende partij als het gaat om meer openheid, transparantie en communicatie in het RMS megamestvergisterverhaal. Wij vragen nogmaals aan het lokale en provinciale bestuur om daarin samen met ons op te trekken. De landbouwlobby zit met zijn tentakels diep in de politiek en heeft zo een veel te grote invloed op ons ambtenarenapparaat en daardoor ook op alle besluitvorming. Het is triest te moeten constateren dat onze bestuurders in dit soort landbouwdossiers meestal op veredelde jaknikkers lijken.


www.megamestvergister
groenlonee.nl