Foto: Jan Hendriksen.
Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Rachel Wegdam uitzondering op
Berkellandse Jongedierendag

RUURLO – Ze vormde vorige week meerdere redenen een uitzondering: Rachel Wegdam uit Eibergen. Met twintig jaar was ze verreweg de jongste deelnemer en ook een van weinige vrouwen. En haar vijf ingezonden langharige Teddy dwergkonijnen waren ook een bezienswaardigheid. "We zijn dan ook heel blij met de deelname van Rachel aan deze Jongedierendag", zo verklaart Greet Abbink uit Eibergen namens de Berkellandse kleindierenverenigingen van NPV-Neede, KV Oost Achterhoek, BPKV Borculo en Nieuw Leven Ruurlo tijdens de jaarlijkse gezamenlijke Jongedierendag van de vier Berkellandse Kleindieren verenigingen bij de familie Wassink in Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

Ongeveer dertig fokkers stuurden circa 180 jonge kippen, konijnen en duiven in voor deze Jongedierendag. Tijdens de Jongedierendag worden de dieren die dit jaar geboren zijn door landelijk gekwalificeerde keurmeesters beoordeeld waarbij de fokker en overige belangstellenden de keurmeester vragen mogen stellen waarom hij tot zijn oordeel komt. Vooral voor beginnende fokkers is dit een prima gelegenheid te weten te komen waar op gelet wordt bij het keuren van de dieren. "Normaliter mag bij een tentoonstelling een inzender niet bij de beoordeling door een keurmeester aanwezig zijn. Maar bij deze Jongedierendag wel", zo laat Greet Abbink weten. Tijdens de Jongedierendag werden de kleindieren beoordeeld door de keurmeesters Bertie Frenken uit Groenlo (hoenders & dwerghoenders), Ronnie Siemes uit Varsseveld (hoenders, dwerghoenders en siervogels), Jan Derksen uit Vorden (konijnen), Peter Oude Groothuis uit Hengelo (O) (konijnen) en Gerhard Kelderman uit Zelhem (sierduiven). Rachel Wegdam heeft zo'n 25 Teddy dwergkonijnen op hok zitten. Via een oom werd ze 'besmet' met de kleindiersport waarin ze in de toekomst misschien wel haar brood wil gaan verdienen. Ze volgt namelijk in Barneveld bij het grootste opleidingsinstituut op het gebied van dierverzorging Aeres een opleiding.
In de komende maanden organiseren de Berkellandse kleindierenverenigingen hun jaarlijkse clubtentoonstellingen. Op de agenda prijkt dit jaar niet de show in Geesteren. Wegens een tekort aan mankracht binnen het bestuur van de Borculose Pluimvee- en Konijnen Vereniging vindt er dit jaar daar geen show plaats.
Tot de fraaiste dieren werden uitgeroepen: Hoenders: Ton van der Laak uit Gelselaar met een Welsumer, Dwerghoenders: Wilco Popkes uit Borculo met een Antwerpse baardkriel, Siervogels: Job Teselink uit Borculo met een Tenebrosus bosfazant, Sierduiven: Bennie Meulenkamp uit Neede met een Italiaanse meeuw en Konijnen: Lammert Blikman uit Ruurlo met een Alaska.