De grafheuvel aan de Vaarwerkweg in Eibergen. Foto: PR
De grafheuvel aan de Vaarwerkweg in Eibergen. Foto: PR

Nationale Archeologiedagen bij De Scheper

EIBERGEN - Museum De Scheper besteedt met enkele activiteiten aandacht aan de Nationale Archeologiedagen.

Na het grote succes van 2017 laat De Scheper ook in 2018 jeugdige amateurarcheologen kennismaken met verborgen bodemschatten. Zij kunnen zélf schatten opgraven. En hoe zouden kinderen in de steentijd hebben geknutseld? Van de mensen die vroeger in dit deel van Nederland hebben gewoond, zijn er nog een heleboel interessante en geheimzinnige zaken in de bodem te vinden. Deze overblijfselen heeft Museum de Scheper verzameld in de afdeling Archeologie. Voor oudere kinderen is er weer een speurtocht door deze afdeling van het museum. De kindermiddag is op zaterdag 13 oktober tussen 13.00 en 16.30 uur. Kinderen kunnen dan ook een 'historische' selfie maken. De kinderen dienen wel door een volwassene te worden begeleid. Toegang voor kinderen en hun begeleider is gratis.

Lezing
Verder geeft archeoloog Norbert Eeltink in het kader van de Nationale Archeologiedagen onder de titel 'De laatste verhuizing, een geschiedenis van het begraven' op vrijdag 12 oktober voor belangstellenden een lezing in Museum de Scheper. De lezing start om 14.00 uur, entree vijf euro inclusief een consumptie.
In de lezing vertelt hij één van de duizend jaar oude geschiedenissen van het begraven. De vroege landbouwers die hier vele jaren geleden woonden, herinneren ons nog steeds aan hun aanwezigheid door de grafheuvels die ze bouwden. Op 28 november is er in het museum een lezing over grafheuvels rond Eiberge, gegeven door Annemieke Lugtigheid. Aanvang 19.30 uur, entree vijf euro inclusief een consumptie.