PMD-container uiterlijk in juli bij huishoudens

BERKELLAND - De PMD-container, de container voor plastic, metaal en drankverpakkingen komt er nu toch. In september zou de raad er al haar fiat aan geven. Het punt werd echter van de agenda gehaald, vanwege 'nieuwe inzichten over de gekozen aanbestedingsvorm'. De inschatting dat er geen Europese aanbesteding nodig zou zijn, bleek onjuist. Wethouder Bosman vindt dat het bestuurlijk proces vorige maand 'niet goed is gecommuniceerd, niet in het college en niet met de raad'.

Door Rob Stevens

Wethouder Bosman: "Maar dat proces is inmiddels goed geëvalueerd. De blik is weer naar voren gericht. En de Europese aanbesteding is nu zorgvuldig aangeleverd. De invoering van de PMD container wordt nu dertien november in de raad opnieuw geagendeerd. Ik verwacht dat de raad dan zal instemmen met dit voorstel. Bijna alle partijen hebben immers dezelfde doelstellingen als het gaat om het scheiden van afval aan de bron. Dat levert de grootste reductie van restafval op, blijkt ook in andere gemeenten. Uiterlijk juli 2019 worden dan de containers in plaats van de plastic zakken in gebruik genomen."
De wethouder is ervan overtuigd dat de oranje PMD container zal leiden tot een forse reductie van de hoeveelheid restafval per huishouden. Dat moet beneden de honderd kilo op jaarbasis komen. De container is er voor plastic, metalen en drankenkartons. Wat nu precies in welke container moet, zal uitgebreid worden gecommuniceerd met Berkellanders. Met de komst van de PMD-container zal meteen de frequentie van het legen van de containers veranderen. De grijze container zal nog maar één keer in de vier weken worden geleegd. Dat geldt ook voor de nieuwe oranje PMD-container. De groene container wordt één keer in de twee weken geleegd. De wethouder benadrukt dat de Berkellanders hiervoor zelf hebben gekozen. In de maanden oktober en november vorig jaar heeft een enquête plaats gevonden waarbij driekwart van de respondenten zich voor deze optie uitsprak.

Eind 2020 zal het nieuwe systeem worden geëvalueerd. Daarbij worden dan ook de nieuwste inzichten rond efficiënte afvalscheiding en -verwerking betrokken. De afweging is dan of de beste methode is om te scheiden aan de bron of dat het juist beter aan het eind van het proces, door de afvalverwerker, kan gebeuren.


De bok is los
in Dacapo

BELTRUM - Slingelandkapel Beltrum draait niet om de herfst heen en tovert Dacapo om in een heuse Bierstube waar er onder het genot van (bok-)biertje(s) mooie polka's en Egerländer muziek gespeeld zullen worden. De bok is los! op zaterdag 20 oktober in Dacapo, vanaf 20.00 uur; zaal open vanaf 19.30 uur en entree is gratis.