Een foto uit de serie van de 'De lach gevangen' van Cambodjaanse meisjes, die door een hulporganisatie gered zijn van een leven in de prostitutie. Foto: Gregory Herpe
Een foto uit de serie van de 'De lach gevangen' van Cambodjaanse meisjes, die door een hulporganisatie gered zijn van een leven in de prostitutie. Foto: Gregory Herpe

Franse fotograaf in Eibergen wil 'een lach vangen'

EIBERGEN - Berkelland is een hoop onvermoede talenten rijk. Zo woont sinds kort Gregory Herpe in Eibergen. Hij is een fotograaf met een fraaie internationale staat van dienst. Herpe is in 1969 geboren in Paris. Het was de heimwee van zijn vrouw Ericke - een geboren Winterswijkse die hij in Tenerife ontmoette - en haar werk die hem met zijn gezin vanuit Zuid-Frankrijk naar Eibergen bracht.

Door Rob Stevens

Gregory zit aan keukentafel. Achter hem staat een vitrinekast vol met camera's. Zijn eerste camera's staan er ook tussen, een Canon, Nikon en Leica. Hij begon zijn carrière als acteur in opleiding aan de Franse theateracademie Cours Florent in Parijs. Zijn oom en reporter-fotograaf was de reden van een switch naar de fotografie. Het vak heeft hij daarna zichzelf aangeleerd.

Gregory vertelt over zijn stijl: "Ik fotografeer bij voorkeur in zwart, wit en grijs. Het is alsof ik de make-up van een acteur, vrouw of clown verwijder om zo de essentie van iemand over te houden, de pure emotie. Ik portretteer graag mensen, dieren en steden. Met grote lenzen om er heel dicht beeldvullend op te zitten, en details te vangen. Fotograferen is voor mij een ingeving met een boodschap, een perspectief en emotie."

Op zijn website staat zijn carrière chronologisch vermeld, de prijzen die hij zoal won en waar tentoonstellingen van zijn werk te zien waren. En een portfolio van zijn belangrijkste reportages, voor verschillende opdrachtgevers. Vol met fraaie foto's.

Favoriet
Eén van zijn favoriete reportages is die over jonge meisjes in Cambodja die in de prostitutie verzeild raakten. Meestal verkocht door hun ouders. Gregory: "Zo'n 1.200 van hen volgen nu via een Franse hulporganisatie een schoolopleiding. Het was mooi te zien hoezeer die meisjes beseffen dat onderwijs hen de kans op een nieuwe toekomst geeft. Ze zijn enorm gedreven, maar ook vrolijk. Dat zie je aan hun lach. Die lach heb ik proberen te vangen in mijn portretten."

Een andere reportage ging over politiek getinte muurschilderingen in Belfast. Zo kwam hij in contact met de oude én nieuwe IRA. In een café in East-Belfast. Dat contact verliep aanvankelijk stroef maar kwam er toch omdat zij hem vertrouwden. Gregory groeide op in Bretagne waar ook een afscheidingsbeweging actief is. Dat resulteerde uiteindelijk in foto's waarop IRA-leden poseren met hun wapens.

Gregory heeft dit jaar tentoonstellingen in Italië en Griekenland gehad. En er staan exposities in Lille, Zuid-Korea en Barcelona op stapel. Het gaat dan om foto's op zeer groot formaat. Hij probeert nu ook in Eibergen zijn weg als fotograaf te vinden. Gregory is eigenlijk voor alles wel in, bijvoorbeeld een tentoonstelling maar ook een reportage. Als hij maar zijn artistieke talent onder de aandacht kan brengen.


www.gregoryherpe.com

Een foto uit de serie portretten van IRA-leden. Foto: Gregory Herpe
Gregory Herpe. Foto: eigen foto
Gregory Herpe. Foto: eigen foto