Wethouder Anjo Bosman. Foto: PR
Wethouder Anjo Bosman. Foto: PR

Wethouder Bosman overleeft motie van wantrouwen

BERKELLAND - De politieke verhoudingen Berkelland zijn sinds de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen verhard. De hoofdrolspelers hierin zijn het CDA en D66. Dat bleek tijdens de afgelopen raadsvergadering waarin de oppositie met een motie van afkeuring op de proppen kwam, gericht tegen wethouder Bosman die de raad in het vorige raadsdebat over de verkoop van villa Smits verkeerd voorgelicht zou hebben.

Door Rob Stevens

Tijdens de raadsvergadering in oktober bleek de oppositie meer zekerheden te willen in bouwen bij de verkoop van de Villa Smits aan de firma Nywerv B.V. Om er zo zeker van te zijn dat er op een vast te stellen moment inderdaad wordt begonnen met de noodzakelijke (ver)bouwwerkzaamheden. En om het risico van een eventuele speculatieve verkoop tegen te gaan. Daartoe werd een amendement ingediend. Wethouder Bosman meldde dat onderdelen van dit amendement in strijd zouden zijn met wet- en regelgeving. De oppositie liet de uitingen van de wethouder juridisch toetsen en kwam tot de conclusie dat het amendement niet in strijd is met wet- en regelgeving. En het amendement zou Berkelland wel een betere bescherming bieden 'om zo te bereiken wat ze in deze bereiken wil'. Wethouder Bosman zou daarmee de raad op het verkeerde been hebben gezet.

Dinsdagavond kwam de oppositie om die reden met een motie van wantrouwen. Dat leidde tot verwijten over en weer. De oppositie (PvdA, OBL, GL en D66) voelde zich niet serieus genomen. De coalitiepartijen vinden dat de oppositie met de motie van wantrouwen onevenredig zwaar geschut in zet. De PvdA is van mening dat de raad door de uitingen van de wethouder niet met de juiste informatie over de bestemming van dit voor Eibergen belangrijke pand een beslissing heeft kunnen nemen. "Kwalijk", volgens Betsy Wormgoor. Hilhorst is 'diep geschokt en verbijsterd over het onfatsoenlijk optreden van de oppositie'. Hij sprak van achterkamertjespolitiek omdat de coalitiepartijen buiten de discussie over deze zaak zijn gehouden. "Personen worden door deze groep bewust beschadigd." Han Boer van D66 stookte de emoties verder op met zijn opmerking 'dat de heren Kion van Gemeentebelangen en Hilhorst van het CDA niet zulke grote woorden moeten gebruiken'. "Meneer Hillhorst, u spreekt over achterkamertjes, maar u bent er bijna geboren", aldus Boer.

Hans Boxem van de VVD was degene die met kalmte en rustige bewoordingen de gemoederen probeerde te sussen. Hij wees de oppositie erop dat hun wijze van optreden ertoe leidt dat de coalitie de rijen verder zal sluiten. En dat er zo beleidsmatig op den duur helemaal niets meer te halen valt. De oppositie sputterde nog even verder. De coalitiepartijen zagen verder niets meer in het debat en zwegen. De uitslag van de motie laat zich raden: die wordt verworpen met de stemmen van de oppositie voor en die van de coalitiepartijen tegen.