Lezing over christendom en reïncarnatie

EIBERGEN - Komt reïncarnatie in de Bijbel voor? De vraag of het geloof in reïncarnatie in de Bijbel voorkomt, zal veel Bijbellezers verbazen. "Nooit iets over gelezen", zullen ze denken. Toch wordt deze vraag door sommigen met 'Ja' beantwoord.

Reïncarnatie of zielsverhuizing houdt in dat de ziel van een mens achtereenvolgens verscheidene levens in telkens weer andere lichamen kan leiden. Vóór het huidige leven zou iemand dus al een ander leven geleid kunnen hebben, in een ander lichaam. Zo ook zou iemand na het huidige leven weer een nieuw leven in een ander lichaam kunnen verwachten. Het zijn vooral de gnostici van de eerste eeuwen, die van reïncarnatie van de ziel overtuigd waren (of zijn). De bredere kerk, zowel katholiek als later ook protestants, is hierin niet meegegaan.

In de westerse cultuur is er een constante stroom van esoterisch geloof geweest waarin de gedachte van reïncarnatie een rol speelde. Deze overtuiging van terugkeer kan ontstaan uit een indringende ervaring van herinneringen aan een vorig leven, of uit de visie dat je huidige problemen voortkomen uit onopgeloste zaken of verkeerd gedrag in een vorig leven. Is iemand die dit zo ervaart opgegroeid in de kerk, dan zal hij of zij geneigd zijn in de Bijbel naar een bevestiging hiervan te zoeken. Hoe dan ook, er is een zoektocht naar zin, naar heelheid en vernieuwing, naar hoop. Wat is hier draagkrachtig en geeft richting?

Nieuwsgierig geworden naar de combinatie van christendom en reïncarnatie? Op donderdag 8 november verzorgt Kees van der Kooi, emeritus hoogleraar Systematische Theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in De Huve, Grotestraat 52 in Eibergen een lezing over dit onderwerp, aanvang 20.00 uur. Dat gebeurt op uitnodiging van de Commissie Inspiratie & Ontmoeting van de Protestantse gemeente Eibergen-Rekken en Neede.