Drukte in De Hofmaat op de bijeenkomst over de ontsluiting van De Russchemors. Foto: Rob Stevens
Drukte in De Hofmaat op de bijeenkomst over de ontsluiting van De Russchemors. Foto: Rob Stevens

College adviseert raad om
initiatiefvoorstel niet aan te nemen

NEEDE - Begin september was het volle bak in Grand Café De Hofmaat in Neede. Een honderdtal Needenaren bezocht de door de Gemeenschapsraad Neede, de Ondernemers Vereniging Neede en D66 georganiseerde informatieavond over de toegankelijkheid van bedrijventerrein De Russchemors. De uitkomst van de avond was dat een extra ontsluitingsroute van het bedrijventerrein noodzakelijk is. Omwille van verkeersveiligheid maar ook om meer ondernemers naar Neede te lokken. De zaal was het eens. Han Boer zou zorgen voor de politieke lancering van het plan in de vorm van een initiatiefvoorstel. Dat is een voorstel aan de gemeenteraad dat niet door het college is voorbereid, maar door één of meer raadsleden. Het college ontraadt het door raadslid Han Boer ingebrachte initiatiefvoorstel.

Door Rob Stevens

Het college maakt gebruik van haar recht om wensen en bedenkingen bij het initiatiefvoorstel kenbaar te maken aan de gemeenteraad.
Bij de totstandkoming van het bestemmingsplan van het bedrijventerrein in 2002 is al geconcludeerd dat extra ontsluiting van het terrein op de N315 verkeerskundig niet noodzakelijk en financieel niet haalbaar is. En dit jaar nog is in antwoord op schriftelijke vragen al gemeld dat een aansluiting van de Parallelweg over de Russchemors naar de Haaksbersgseweg een ongewenste verschuiving van de verkeersdruk teweeg zou brengen. De Stationsweg en de Parallelweg worden dan drukker. Het college vindt dat om reden van verkeersveiligheid ongewenst. Deze argumentatie is met verkeersmodelberekeningen onderbouwd. Dan is er nog het in het initiatiefvoorstel ingebrachte aspect leefbaarheid, het belang van aanwonenden van de Haaksbergseweg en de Oude Eibergseweg. Het aantal voertuigen zou hier met een extra ontsluiting inderdaad afnemen. Maar volgens het college blijft de Haaksbergseweg een drukke provinciale weg met een bepaalde mate van overlast. Dat zal niet significant veranderen. En nog weer een brede asfaltweg ten oosten van Neede komt ook de leefbaarheid niet ten goede. De aanleg van de nieuwe N18 heeft sowieso al een grote impact gehad op deze omgeving. En wat betreft het argument dat het vestigingsklimaat van het bedrijventerrein zou verbeteren. Volgens het college is dat al substantieel verbeterd met de aanleg van de N18 en aanpassing van de toegangswegen er naar toe.
Een en ander afwegende komt het college tot de conclusie dat een nog verdere verbetering van de bereikbaarheid van de Russchemors niet opweegt tegen de kosten (4,5 miljoen) die dat met zich mee brengt. En het brengt elders in Neede ongewenste extra verkeersdrukte met zich mee. Uitbreiding van het bedrijventerrein is volgens het college ook geen reële verwachting. En ook uit gesprekken met ondernemers concludeert men dat op korte termijn geen ingrijpende maatregelen op het bedrijventerrein nodig zijn voor grote en zware transporten. Het woord is nu aan de gemeenteraad om de twee standpunten af te wegen.