College stuurt watertakenplan ter vaststelling door naar de raad

College stuurt watertakenplan ter vaststelling door naar de raad


BERKELLAND - Het college van burgemeester en wethouders van Berkelland stelt de gemeenteraad voor om het watertakenplan 2019 – 2023 vast te stellen.Het Watertakenplan is de opvolger van het bekende Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP).

Medicijnresten uit afvalwater
De gemeente spoort foute aansluitingen in de riolering op en zorgt dat deze op de juiste wijze worden aangesloten. Ook werkt de gemeente aan een strategie met apothekers en huisartsen voor het omgaan met medicijnresten in afvalwater en wordt op de zuivering Ruurlo gewerkt aan de technische mogelijkheden om medicijnresten te zuiveren uit het afvalwater.

Voorlichting
De gemeente gaat aandacht besteden aan voorlichting en communicatie richting inwoners en bedrijven. De voorlichting is gericht op bewustwording en participatie. Gewerkt wordt aan een communicatiestrategie met als doel het creëren van bewustwording bij inwoners en het bieden van een handelingsperspectief.

Minder tegels en asfalt, meer groen
Samen met de inwoners en bedrijven kunnen gebouwen en terreinen worden aangepast. Denk aan minder tegels en asfalt en meer groen, aan regentonnen of groene daken en aan vijvers. Ook boeren, bedrijven, scholen en inwoners kunnen hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld door zelf regenwater op te vangen of her te gebruiken.

Omvangrijk rioolstelsel
Naast deze maatregelen voert gemeente Berkelland het beheer over 280 kilometer vrijverval riolering in de kernen, 665 kilometer drukriolering in het buitengebied, 1700 pompunits in het buitengebied, ruim 14.000 kolken en nog diverse aanverwante zaken. Een omvangrijk areaal en dus een grote opgave.

Rioolheffing
Een belangrijk uitgangspunt in het watertakenplan is dat de gemeentelijke rioolheffing met maximaal 2% (exclusief inflatie) stijgt. Daarmee voldoet het aan de randvoorwaarden die zijn gesteld in het huidige Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP 2013 -2018). Daarnaast wordt 1,9 miljoen euro uit de voorziening ingezet tot 2023.