De steengroeve in Winterswijk. Foto: PR
De steengroeve in Winterswijk. Foto: PR Foto:

Lezing Geologie in museum De Scheper

EIBERGEN - Op woensdag 28 november is er weer een geologische lezing in museum De Scheper in Eibergen.

Het geologische verhaal van de Achterhoek wordt gedomineerd door de bijzondere geologische omstandigheden in Winterswijk en omgeving. De groeve, waar al sinds 1932 kalksteen wordt gewonnen, is eigendom van Sibelco. Dat bedrijf biedt wetenschappers, maar ook amateurs, ruim baan voor onderzoek.
Het Trias-tijdperk komt in de Winterswijkse Steengroeve aan de oppervlakte en dat is uniek voor Nederland.

In museum De Scheper wordt het verhaal verteld van het landschap van de Achterhoek, een verhaal dat honderden miljoenen jaren geleden begon.

Waar nu Eibergen ligt, was ooit een woestijn en ook moeras, de hele regio heeft op de zeebodem heeft gelegen, maar is ook met een honderden meters dik pak ijs bedekt geweest. Bij al deze veranderingen is van alles achtergebleven, zoals fossielen en zwerfstenen.

Komende winter wordt de afdeling Geologie helemaal opnieuw ingericht en Museum de Scheper hoopt hierdoor veel kinderen van groep 7 en 8 op het idee te brengen een werkstuk over geologie te maken.

De volgende lezing in museum De Scheper aan de Hagen 24 in Eibergen vindt plaats op woensdag 28 november vanaf 19.30 uur; het onderwerp is dan grafheuvels rond Eibergen, door Annemieke Lugtigheid, archeologe.

De entree kost vijf euro inclusief één consumptie. Donateurs en vrijwilligers van De Scheper betalen drie euro.