De buurt op pad langs de Klaashofweg. Foto: Inge Waarlo
De buurt op pad langs de Klaashofweg. Foto: Inge Waarlo

Ontstenen en vergroenen in
Eibergen

EIBERGEN - Het begint maandagmiddag al bijna te schemeren. Een groepje bewoners van de Klaashofweg in Eibergen telt de tegels in het trottoir aan weerszijden van de weg. Er wordt gewezen op heggen die stoeptegels aan het zicht onttrekken. En naar bomen waar nog nauwelijks groen in zit. Wat is er aan de hand?

Door Rob Stevens

Een aantal buurtbewoners van de Klaashofweg heeft bij de gemeente de vraag neergelegd of het openbaar groen kan worden aangepast. Deskundigen van de gemeente constateren daarop dat veel bomen inderdaad in slechte staat zijn. Vervanging is wenselijk. Sommige stukken van de Klaashofweg zien er nogal 'stenig' uit. Het gevolg van, omwille van kostenbesparing, nog niet eens zo oud gemeentelijk ontgroeningsbeleid. De buurt is maandag uitgenodigd voor een gezamenlijk overleg en presentatie van de gemeente. Een vijftiental bewoners, wijkagent Hergert Menkhorst en Harry ten Hagen (groen/spelen) en Inge Waarlo (contactpersoon Eibergen e.o.) van de gemeente Berkelland komen bijeen in basisschool Het Sterrenpalet. Om het gemeentelijk schetsontwerp voor verbetering te bespreken.

Inge Waarlo vertelt dat de inrichting van een wijk altijd in samenspraak met de buurtbewoners gebeurt. "Zo is ook de aanblik van de Kruiskamplaan onlangs drastisch veranderd. En ook in andere wijken wordt in meer en mindere mate momenteel druk overlegd met bewoners. Waar mogelijk, en beleidsmatig passend, wordt groenvoorziening gecombineerd met andere noodzakelijke aanpassingen in de wijk zoals bijvoorbeeld van het wegdek, de riolering, etc.. Het past in het beeld van een meer en meer gemeentelijke aanpak waarbij de wijk centraal staat." Op allerlei beleidsterreinen. Dat is ook de reden dat de wijkagent deze middag is uitgenodigd. Hij leert zo de wijkbewoners kennen en houdt bij aanpassingen het veiligheidsaspect in het oog.

De gemeente hanteert wat betreft de groenvoorzieningen een aantal algemene aandachtspunten. Harry ten Hagen licht deze voor de buurt toe. "Een groene buurt verhoogt de leefbaarheid. Groen geeft schaduw en verkoeling en trekt vogels en insecten. Regenwater wordt langer in de buurt vast gehouden. En het onderhoud kan zo met minder gebruik van gif en ook goedkoper, met minder mankracht. Aan een kant van de weg zal het trottoir een stuk smaller worden ten gunste van de groenstrook die met een gevarieerde kleurige dicht begroeide beplanting zal worden opgevuld. De bestaande rode esdoorns worden vervangen voor, indien voorradig: magnolia (beverboom), Japanse sierkers en acacia. De hoge snelheid in de straat is ook een doorn in het oog van bewoners. Wellicht dat met de beplanting visueel, bijvoorbeeld middels heggen, ook een snelheidsbeperkend effect kan worden bereikt. De weg zelf wordt voorlopig niet aangepast.
De buurt krijgt een aantal keuzes voorgelegd wat betreft de beplanting. Die keus is snel gemaakt, het wordt een mix van heesters. Dan volgt nog een afsluitende wandeling langs weerszijden van de Klaashofweg. Om het schetsontwerp te visualiseren. De aanpassing zal nog even op zich laten wachten. Het is voorlopig te droog om te planten. Maar ergens in 2019 zal de Klaashofweg er een stuk groener uitzien. Het is dan aan de buurt om de plantjes, als dat nodig is, zo af en toe even water te geven.