Mevrouw Plant achter de sjoelbak. Foto: Rob Weeber
Mevrouw Plant achter de sjoelbak. Foto: Rob Weeber Foto:

Livio op bezoek bij obs De Hofmaat

NEEDE - Het is al jarenlang een traditie, de ontmoeting tussen ouderen en schoolleerlingen van OBS De Hofmaat. Aanleiding was destijds de landelijke activiteit 'Op stap met oma' van het Nationaal Ouderenfonds dat tot doel had ontmoetingen tussen jong en oud te organiseren en aldus vereenzaming tegen te gaan. Toen die activiteit werd opgeheven, bedachten de school en Livio een nieuwe, het portretteren van ouderen. Deze vindt nog steeds ieder jaar plaats in Grand Café De Hofmaat. Dit jaar echter is er bij wijze van uitzondering een aangepast programma en bezoeken de ouderen de school in plaats van andersom.

Door Rob Weeber

Afgelopen vrijdag werden 17 Needse ouderen door Livio naar de basisschool gebracht, deels cliënten vanuit de volledige dagzorg en deels bewoners van Woonzorglocatie De Werf. Het was voor vele ouderen een weerzien met de basisschool of lagere school zoals het in hun tijd nog heette. Na de koffie en de koek werd de groep gesplitst voor de drie activiteiten die de school had verzorgd, een rondleiding, sjoelen en schaakles volgen. In de aula werd schaakles aan de kinderen gegeven en de meester legde geduldig uit wat het belang van de pion was. Via een groot schaakbord konden de ouderen zien wat er gebeurde. In de koffiecorner stond een sjoelbak opgesteld, een oudhollands spel dat volgens de aanwezigen ook vroeger thuis werd gespeeld. Samen met groep 8 werden de schijven gedreven over het gepoetste blad geschoven. Er klonk op een zeker moment zelfs een trotse stem die het aantal van 77 punten doorgaf.

Mevrouw Reitz-ten Hoopen is geboren in 1936 en afkomstig uit Rietmolen. Haar lagere schooltijd begon in 1942 op de St. Josefschool. Het was volgens haar een andere tijd, een tijd ook waarin het strootje nog gehanteerd werd. Gelukkig voor de meisjes betrof het veelal de jongens die ermee in aanraking kwamen. Ze heeft het uitstekend naar haar zin in De Werf en bewoont daar een ruim appartement. Er is voldoende gelegenheid tot samenzijn, maar soms vindt ze het ook fijn om alleen op de kamer te zijn en naar het voetbal op TV te kijken. Ze is een grote Twente fan. Mevrouw Plant is net 70 geworden en woont eveneens tot haar volle tevredenheid in een ruim appartement in De Werf. Een slaapkamer gebruikt ze om te slapen, de andere is haar hobbykamer. Ook zij is er nooit eenzaam. Haar lagere school lag in Mijdrecht en werd door de nonnen geleid. Een onprettige schoolleiding, zo omschrijft ze haar tijd daar. Ze kwam naar het oosten omdat ze na een revalidatie te lang moest wachten op woonruimte in het westen.